Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държава ли? Спасявай...
Държава ли? Спасявай се сам!

Държава ли? Спасявай се сам!Коментар на Силвия Искренова


"ДНЕС" споделя позицията на автора

 

15 часа! 15 часа от живата ми минаха на една бензиностанция на връх Нова година! И добре, че беше бензиностанцията, защото знае ли се в коя болница щях да бъда днес. Тръгнах със семейството си от София до Бургас и вместо да мисля за купон и среща с най-близките си, се молех само да оцелеем. И то не благодарение на държавата, а благодарение на собствените си издържливост и кураж.

Нашата кола и още близо 50 автомобила се спасиха от снежния ад по пътя за Бургас. И като казвам „спасиха“, то за първи път в живота си се радвам на такива простички неща като навес, топло кафе, вафла и тоалетна.  Това ни предложи бензиностанцията до Айтос на 30 и 31-ви декември.

Има, няма през няколко седмици в България се случва нова трагедия. И то само за два месеца... Първо беше Харманли, после Хитрино, сега адска снежна виелица, която блокира половината страна. Навсякъде по света през зимата има проблеми. При нас обаче дори и малко сняг да падне, настава бедствено положение, да не говорим за такова кошмарно нещо, което се случи точно на Нова година.

Докато чаках в колата под навеса, уж скрита от снега имах време за размисля за цената на живота в България и има ли надежда.

Да пътуваш или да не пътуваш? Но Нова година няма новини. Всички го знаем. Тогава се дават тъпи филми, а журналистите се чудят откъде да запълнят вечерната емисия.

На тази Нова година обаче имаше медийна дъвка – снега. То не бяха репортажи, то не бяха изказвания, то не бяха мнения на „велики“ експерти. Стигна се дотам, че някакъв малоумник изрази възмущение защо видиш ли на 30-ти всички българи са тръгнали на път? Че нали щяло да вали, защо не са си останали у дома завити под юргана? Ами може би, защото се прибира при семейството си. Защото има планове с приятели. Защото никой не може да ни забрави свободното движение.

ТИР – това е спасението. Всички знаем, че по празниците на ТИР-те им е забранено да се движат. Ако и обстановката е усложнена от силния снеговалеж, то защо държавните и общински институции не са направили нищо, за да ги спрат? Те са господари на пътя от години, но в такива условия са смъртоносни. На 30-ти се разминахме почти с 30-на ТИР-а. 

Във всички „нормални“ държави подобни камиони НЕ пътуват, когато има голямо струпване на коли и засилен трафик. У нас обаче няма кой да помисли за това. 

Къде остана полицията? Когато на магистралата се обърна ТИР-ът, който блокира цялото движение, задръстването стана неописуемо. Кола върху кола, отчаяни шофьори, тотален кошмар.

Над 3 часа от Айтос – най-близкият град не дойде полиция. Нямаше и патрулка на изхода на града, която да спира прииждащите автомобили. Бяхме оставени сами насред виелицата. В такава ситуация се чудиш ще оцелееш ли или не.

Не казвам, че полицаите не са си свършили работата. По-скоро са толкова малко, че изобщо не е имало къде да огреят. А може би им е било наредено така! 3 часа са много време, за да не обърнат внимание на случилото се, особено когато вали толкова силно.

Магистрали и снегорини? Забрави! Гордостта на премиера Бойко Борисов – магистралите се оказаха треторазрядни пътища. Лятото се наводняват, зимата се заледяват, а месец-два след тържественото им откриване пропадат.  След като новинарите мъдро смъмриха гражданите, излезли на пътя, чудя се дали забелязаха, че снегопочистващата техника беше изключително малко или направо липсваше.

Ако властта е била наясно със задаващата се виелица, наясно със засиления трафик, наясно с окаяното състояние на магистралите, защо не са подредили десетки тежки машини, които да се включат веднага щом започне снеговалежът? Или ние чистим чак след като снегът ни затрупа! Никой не иска да ловят снежинките във въздуха, но магистралата е високоскоростен път и не бива да бъде оставен заледен или затрупан от сняг.

Интересно тази фатален пропуск на Лили Павлова ли е или на премиера-слънце? По-скоро и на двамата.

Планиране? Що за смехория. Когато се случи трагедията, на няколко Борисов заяви, че този снежен ад няма как да бъде предотвратен. Според него трагедията се е случила само за 10 минути. За всички, които бяхме там беше ясно, че това е нагла лъжа. Прогнозата за времето беше ясна още на 26-ти декември и всички знаеха за виелицата.

Къде е отговорността на АПИ, която ГЕРБ услужливо подели с БСП веднага след като премиерът подаде оставка през ноември? Знае се, че зам. председателят на АПИ е високопоставен функционер на левицата. Каква беше причината точно в разгара на зимата Лазар Лазаров да се откаже от поста си на 21 ноември, и на негово място да дойде Дончо Атанасов. Зимата е най-тежкото изпитание за АПИ, а подобна рокада само предизвика сътресения в агенцията. Причините били „лични“. Толкова лични, че ГЕРБ и БСП да се прегърнат. Нищо чудно слуховете през последните седмици да излязат верни. Може би в България се готви същата убийствена коалиция по подобие на Германия – ГЕРБ и бившата комунистическа партия да се сродят, за да оцелеят на следващите избори.

ПР акция на гърба на трагедията. Странни работи се случват в България. Едва ли страната ни е преживяла такива нещастия накуп през последните години. Черно проклятие ли ни е застигнало или сме жертва на кошмарна манипулация?

Първо беше Харманли, после Хитрино, сега снежен ад, който едва не отне живата на стотици. Всички тези нещастия дойдоха като по поръчка за премиера в оставка, за да покаже поредната серия от своя предварително организиран ПР на гърба на хората. Такава псевдо загриженост рядко сме виждали. В разгара на виелицата, когато ние мръзнехме на бензиностанцията заедно с още десетки хора, а единствената храна беше малка вафла, Борисов свика среднощен щаб в 2 часа през нощта, а малко по-късно, но точно за обедните новини той се появи сред снежната стихия, за да се направи на Господ и с една ръка за оправи ситуацията. Докато пиехме кафе, притиснати един в друг на задната седалка на колата, се чудехме как супер-Бойко дойде? Дали не бе превозен с хеликоптер, който да е кацнал сред колите? Пеша ли е довтасал – напълно възможно, нали той е герой? А може извънземните да са го телепортирали. За пореден път премиерът в оставка беше звезда, а шефът на АПИ само седеше до него и се усмихваше неадекватно, докато ние се чудехме как да оцелеем.

От години медиите в България не са безпристрастни, но толкова помия на гърба на хората не бях виждала. Малоумни репортерки изпадат в любовен захлас и почти със сълзи на очи целуват ръката на своя идол – Борисов. От мястото на събитието се вижда само премиерът-слънце, който 30 минути бълва глупости. Който и сайт да отворех, която и радиостанция да пуснех, какъвто и канал на телевизора да въртях (добре, че имаше телевизор в бензиностанцията) се появяваше Борисов. Тогава осъзнах, че всички тези медии директно координират излъчванията си с ПР-машината на премиера и дясната му ръка – Севделина Арнаудова. Точно тогава единственото което си мислех беше: Майната ти, Борисов, искам да си отида у дома!

Кой ще поеме вината? Всички знаем, че държавата никога, за нищо не е виновна. Управниците са ангели небесни, а Борисов не поема отговорност дори и да предизвика ада на земята. Чудя се откакто той е главен секретар на МВР, кмет и премиер - вече 17 години, не донесе ли лидерът на ГЕРБ достатъчно беди на страната ни? Не са ли всички тези катастрофи, трагедии и кошмари следствие на неговото некадърно управление? Борисов е умел манипулатор и знае, че колкото повече внушава на хората, че е незаменим, толкова повече българи ще му повярват. Дали обаче той не е истинският виновник за кошмара, наречен България?

Или простичко казано: Създай проблем – реши проблем...

 

Виж и други материали по темата:

Лебедовата песен на ГЕРБ, или как в историята повторенията не се случват. Кой ще сложи точка? - Позиция на "ДНЕС"

Последният поход на ГЕРБ към властта - Коментар на Мария Кръстева

Шефът на АПИ подаде оставка

Зловещата истина за снежното „бедствие“! Заради пиар фотосесия, Борисов затвори пътя и ни взе за заложници! /документален разказ от първо лице!/

В ЗИМЕН КАПАН: 70 см сняг и затворени пътища в Северна България

Бедстваща жена на „Тракия”: Затрупани сме, не можем да излезем от колите (видео)

ГРУПА ВЕРИЖНИ МАШИНИ СЕ СНИМАХА С БОЙКО БОРИСОВ!

Обяснете на простите как Бай Хуй и слугите медии стигат до бедствието, да правят пиар, а хората ги държат като заложници?!

Още малко подробности за героичните постъпки на премиера-слънце > ГЕРБ: Борисов не е пил, не е ял, а свика кризисен щаб за "Тракия"

Последен новогодишен хаос от Борисов
20550