Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавата, която сам...
Държавата, която само брои жертвите

Държавата, която само брои жертвитеКоментар на Васко Рафаилов, експерт-транспорт на Гражданско движение „ДНЕС“

Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

 

92 души са загинали по пътищата от началото на годината. Около 700 губят живота са през 2017-та

Статистиката може да ни остави безмълвни! Войната по пътищата на България има победител. И това е смъртта.

Последните 2 години страната ни е на първо място в ЕС по показателя брой убити при катастрофи на един милион население. Близо 100 загинали на 1 млн. население. Съкрушаващо!

За секунди се променя завинаги живота на хиляди семейства…

За така наречената „война по пътищата“ няма празник, няма  делник. Свикваме с ежедневната статистиката за убити и ранени и се радваме, че наш познат или роднина не е в тази статистика. А утре?

Докога ще продължава тази „черна“ статистика? Докога всички видове власти, управляващи и партии ще ни баламосват с мерки, дискусии, промени в законите и нормативните актове от които ефектът е равен на нула.

Втурва се премиерът Борисов. В съботен ден. Събира министрите. Отчита, възлага, твори закони и мерки. Камерите показват всяка минута или секунда дори, в която управляващи през глава виртуално спасяват човешки животи. Всъщност, всичко е само показност, загриженост и то фалшива… С две думи - резил!

Мантинели, кръгово движение, надлези и подлези, "легнали полицаи", промяна в инфраструктурата... асфалт, нови пътища. Думите се сипят като водопад от устата на хората с костюми. И така постоянно и всеки път след поредната трагедия по пътищата. Действа се, работи се по въпроса, обсъжда се, пишат се закони, наредби. На високо, средно и ниско ниво! Навсякъде по всички ешелони и нива на властта.

Резултатът: все повече и повече жертви на пътя, все повече и повече ранени, все повече и повече почернени български семейства и майки!

А навън. Руска рулетка!

126 смъртоносни отсечки по българските пътища. Заледени и непочистени участъци. Дупки. Кратери и ями. Хиляди поломени автомобили и катастрофи от "прекрасните" пътища на Бойко.

НО безкомпромисна е „този“ път войната. Мерките ще са пак драконовски! За кой ли път, ще попитате!? Премиерът пак размаха пръст. Зад всеки храст и дупка катаджия, ултрамодерни камери, кърпене на дупки, почти „златно“ асфалтово покритие, магистрали като слънце... А статистика? Тя е безпощадна. 70-80 души губят живота си месечно, въпреки МЕРКИТЕ на Държавата.

Мерки, заклинания, обещания, закани – колко щеш!

А така повече не може! Не може и не трябва! България се избива по пътищата! Кръв се лее като на война…

Не може джигитите да убиват и да не получават наказание. Вратичките в закона са толкова широко отворени, че пиян отнема живота на две деца и получава условна присъда.

37-годишният Делян Делчев отърва затвора, след като през 2016 година погуби непълнолетните момичета Даяна и Никол край ханче до Хасково. Мъжът е карал с 30 км/ч над ограничението, когато помел децата, докато се возели на мотопед. Подсъдимият признал вината си, както и всички факти и обстоятелства от обвинителния акт срещу него. Така по закон магистратите са длъжни да му намалят присъдата с 1/3 и тя е условна в размер на 3 години с 5 годишен изпитателен срок.

Условна присъда получава и таксиметров шофьор Пламен Кочев от Хасково, който след нарушение се блъска в друга кола, в следствие на което загива пътничката в таксито му.

Няма наказание и за 41-годишния Пламен Иванов, помел с 61 км/ч човек на пешеходна пътека във Варна.

Фрапиращ е случаят с 23-годишния Ники Терзиев, убит на „Хемус“, след като колата му е връхлетяна от „Фолксваген Голф” движещ се с 215 км/ч, управляван от Бейтула Исмаил. Почти година делото се протака и според роднини на загиналия ще завърши с оправдателна присъда. Потресаващ е фактът, че 2 години преди да убие Ники, Бейтула Исмаил е прегазил смъртоносно пешеходец. Бил е реабилитиран и получил отново книжката си.

Шофьор, който блъсна смъртоносно възрастна жена на пешеходна пътека в Шумен, получи условна присъда от 2 г. затвор. Оказва се, че 84-годишната баба Мария не се е огледала преди да премине.

Държавата не може да се справи с превенцията. Държавата не може да раздаде справедливост. Държавата не иска ред и строги закони. Това е страшно!

Безнаказаност! Толерирана от управниците и от тяхното многохилядно чиновническо войнство! Толерирана от всички партии и тези на власт, и тези от т.нар. опозиция.

Над 100 са годишно случаите в страната, при които шофьори, предизвикали смърт на пътя успяват да намалят присъдите си чрез признаване на вина, показва практиката на юристите.

Всеки, който наруши закона, трябва да влезе в затвора! Такава е логиката и така е редно. Няма значение певица ли си, световен шампион ли си, кмет ли си, обикновен човек ли си. Щом убиеш или нараниш човек, карайки пиян или със 120 км/ч трябва да си получиш наказанието.

Преди броени дни Слави Трифонов поиска от прокуратурата да наложи полагащото и се наказание на певицата Дивна, която след грубо нарушение на закона почти уби спътничката си. Припомнихме си и трагедията от 2007-ма, когато употребилият алкохол световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки уби човек и остави инвалид за цял живот младо момиче. Въпреки кипящото обществено възмущение, Стависки не бе наказан по никакъв начин. Дори не плати разноските за лечение на парализираното момиче.

Прав е Слави! Безусловно прав! И справедлив! Така е редно, така трябва!

В нормална държава това не може да се случи! В нормална държава законът е за всички. В нормална държава човешкият живот е безценен!

И на почит!

При нас в България очевидно не е така!

И очевидно е необходима промяна и тук. Промяна и то незабавна и радикална, както навсякъде и във всичко!

И то още днес, сега! За да спрем черния филм.

 

 


57109