Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавата - убиец № ...
Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН)

Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН)Позиция на инж. Иван Евстатиев, експерт на Гражданско движение "ДНЕС", София 

 

Всеки ден минавам покрай измервателна станция за замърсяване на въздуха в София. Така се случва - почти до дома ми е. Вървя си и хвърлям по едно око да видя как е положението. С големи цифри свети 13 µg/m. Няма нищо лошо ще кажете, 13 µg/m си е много добре като говорим за фини прахови частици. Нормата е 50 µg/m. Проблемът е, че вече няколко години все си е 13 - зиме, лете, нощем, денем - непрекъснато. Тези дни в адската мъгла, когато дори властта призна, че е "малко мръсно" пак беше 13. И се ядосах. Станцията е сложена там, за да показва на гражданите кога има опасност, и че трябва да се предпазят. Идеята ѝ не е да сочи, че всичко е наред, а да ни предупреждава, когато се появи риск за здравето ни и така да вземем мерки. Хвърляйки ни в ямата на незнанието и замитането на проблема няма да оправи нещата. Напротив - ще ги влоши. Не ми се иска да вярвам, че държавата - онези органи, които отговарят за качеството ни на живот са се превърнали в безмилостни убийци.

 

Много от нас не знаят, че броят на починалите хора в света от замърсен въздух е 7 милиона, което е сходно с вредата причинена от тютюнопушенето. Половината от тези смъртни случаи са от замърсен въздух с фини прахови частици, а стана ясно тези дни, че са  завишени допустимите норми и то неколкократно във всички големи градове на България! Замърсеният въздух може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми като: белодробно заболяване, астма, рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания, удар, дори до болести на бъбреците и психични заболявания при деца.

 

Скриването на информация (както се случва с нашата станция 13) е също толкова голямо престъпление на държавата, колкото и невъзможността да се справи с проблема. Много от властимащите обясняват как в Далечния Изток в развити държави като Япония, Южна Корея, Тайланд замърсяването е постоянно. Те обаче удобно забравят да кажат, че населението в тези държава е в десетки пъти по-голямо, отколкото у нас. Оказва се, че и дишането днес у нас е лукс. Проблемът обаче е, че... това убийство на населението няма да приключи, няма да се реши. Няма и желание, а само демагогия и приказки. Няма де се реши и тази година, а може би и следващата. Наближават местни избори. Нито един кмет няма да посегне на сигурния ромски електорат, за да пресече горенето на боклук през зимата или да се въведат непопулярни мерки. Но това с горящите  и тровещите ни цигански печки, пълни с гуми, пластмаса и боклуци е едната по-малката страна на убийствения проблем. Защото имаше къде-къде по-големи и полезни възможности за решение или поне минимизиране на ситуацията:

 

- Да се направи от Топлофикация нормално дружество, а не източник на приходи за партийни каси;

- Да се ограничи достъпа до центровете на големите градове на автомобили, както е в много световни столици, или да се редуват четните с нечетни номера в определени дни;

- Да се изградят безплатни буферни паркинги;

- Да е безплатен градският транспорт в дните с най-замърсен въздух

- Да...

 

Да, ама не. За толкова години единственото, което властта успя да направи е да закове измервателните станции за замърсяване на въздуха на 13 и да ни обяснява, че всичко е наред! И така да ни УБИВА СИСТЕМАТА бавно и постепенно... и най-вече нашите деца!?

.........................................

Очевидно в тази ситуация на липса на закони, власт и държава, както и за всичко останало в България, трябва ние дружно  да се предпазим от мръсния въздух.

 

Ето няколко съвета как да се справим с проблема:

1. Избягвайте напрегната физическа дейност на полето и на открито като: тичане, каране на колело, скейтборд или ролери.

2. Избягвайте големите улици със задръствания и натоварено движение. Ако се движим 20-30 метра встрани от натоварени улици, директното ни излагане на мръсен въздух може да спадне с до 30%.

3. Изключете вентилационната система на колата, когато попаднете в трафик.

4. Използвайте маска за лице или шал, когато е повишена концентрация на вредни частици във въздуха.

ВНИМАНИЕ! Обикновените зелени маски, които се продават в аптеките не предпазват. Потърсете маски с по-висока степен на защита. Те задължително трябва да се сменят през 2 часа.

5. Дръпнете се от улицата, когато чакате на светофар.

6. Отваряйте прозорци, които не гледат към натоварена улица.

7. ДА ПРОТЕСТИРАМЕ! България е на второ място в света по смъртност на глава от населението, заради мръсния въздух. Оказва се, че 78% от хората са изложени на опасен въздух при средно в ЕС - 19%. Съдът на Европейския съюз осъди България през 2017-а година, заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване  с фини прахови частици.

 

И в края на краищата, не е ли това брутален геноцид, който оказва държавата върху народа си? Върху всички нас! Не е ли здравето най-добрата причина за протест? Не утре, не след седмица, а СЕГА!

 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК

 

 

Image result for замърсен въздух

Image result for замърсен въздух

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним! 

Убийствено! >> Мръсният въздух в София към 12. 00 ч. е 5 пъти над нормата

Лъжата стана навик >> Фандъкова занижава в пъти данните за замърсяването на въздуха

Убиват ни!* >> Търпението на Брюксел за мръсния въздух у нас свърши

Убийствено >> Замърсяването на София днес ще е 2 пъти над нормата

Геноцид* >> Опасно мръсен въздух в София, общината не взема извънредни мерки


 


83092