Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Държавата нагло и бе...
Държавата нагло и безпардонно се опитва да заглуши пряката демокрация > Изводи след референдума: Нужни са контрол на качеството на въпросите и оценка за последствията

Държавата нагло и безпардонно се опитва да заглуши пряката демокрация > Изводи след референдума: Нужни са контрол на качеството на въпросите и оценка за последствиятаВъпросите, по които ще се събират подписи за провеждане на национален референдум, да подлежат на предварителен контрол по отношение на качеството, а Министерският съвет да включи в информационния лист за допитването и оценка за последствията, до които може да доведат взетите решения. Това са основни препоръки от изследване на сдружение "Форум гражданско участие" върху референдума по три въпроса, който се проведе миналата година по инициатива на "Шоуто на Слави".

Резултатите от проучването, което е проведено сред 149 граждани и 11 експерти, сочат, че не е имало информация за бъдещите сценарии след референдума. Изводите бяха обсъдени от експерти днес.

Как да се контролират въпросите

Според експерта по изборно законодателство Димитър Димитров е възможно правната комисия в парламента предварително да се произнася по въпросите и чак тогава да започва събирането на подписи за провеждане на референдум.

 
Политологът проф. Антоний Тодоров смята, че контролът може да идва от граждански организации или дори от Конституционния съд (КС). От думите му се разбра, че може да се мисли в посока допитванията по някои въпроси да са задължителни (при брой участвали), а по други - консултативни.
 
"Знаят ли хората какво е мажоритарен избор с абсолютно мнозинство в два тура? Само кметът на Бургас е мажоритарно избран", обясни Росана Матева от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Референдумите - в ден без избори и с отделни бюлетини

И експерти, и неправителствени организации, и ЦИК смятат, че референдумите не трябва да се провеждат в ден, в който има избори. Само така можело да има реална кампания.

Със сигурност са нужни промени в законодателството, с които да се въведе гласуване с различни бюлетини по различните въпроси, за да няма изкривяване на представителността, е мнението на експертите. Сега гласувал и на един от трите въпроса се брои за участвал в цялото допитване, т.е. вдига активността и по трите.

От ЦИК изразиха становище, че трябва да отпадне задължението бюлетината да е в плик.

Друга препоръка след изследването е, че трябва да се промени условието за валидност на референдума, а именно - да са участвали поне половината от гласувалите на последните парламентарни избори.
Източник: http://www.dnevnik.bg/