Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Държавата се върти к...
Държавата се върти като спинер

Държавата се върти като спинерКоментар на Райна Знаменкова

 

80% от спинерите са опасни за здравето - имали олово и живак. Чудя се, докато въртя в ръка откачената американска играчка, дали ще хвана рак от това чудо или ще засветя като крушка. Може би, изобщо не подценявам опасността и скоро въртящата се джаджа ще замине в боклука. И спинерчето точно като кубчето Рубик и тамагочито ще има живот най-много година. След това всички ще го забравят, защото ще излезе нова занимавка.

Това, което ме изуми обаче е, че Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) успя да провери дали играчките са опасни или не за около месец. Браво! Ето така се работи в тази държава. Депутатите да вземат пример. Те за 3 месеца едва успяха да скалъпят 1-2 закона и да поработят, колкото да не е без хич. Другото бяха само скандали и само разправии.

Бих казала „браво“ на ДАМТН, но се замислих дали спинерът е най-големият проблем на България в момента. Точно сега, когато държавата се тресе от скандали със суджуци, сделки, трафик на мигранти, убийства, прикрити като самоубийства... Всъщност всичко ни е до дупка втръснало, познато, доста поовехтяло и еднотипно.

Но да се върнем отново на ДАМТН. Интересно защо агенцията не направи толкова бърза проверка и на язовирите и язовирните стени. Май точно с това се занимават инспекторите.

Само малко статистика от преди няколко месеца.

- 81 са язовирите в предаварийно състояние в страната, което представлява потенциална опасност за населението в районите около тях. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура, не забележете на ДАМТН.

- Най-много опасни язовири има в областите Велико Търново, Враца и Плевен. При други 250 язовира са констатирани технически проблеми по язовирните стени и преливниците.

- От прокуратурата са издали редица предписания и на собствениците и концесионерите на язовир Бели Искър при София, който също се намира в лошо техническо състояние.

- 24-ма са загинали за 6 месеца в язовири убийци от началото на годината. Причината - липса на контрол и охрана на място.

- Над 400 язовири са потенциални убийци, защото изобщо нямат охрана.

- При 205 язовира има опасност от наводнение, а 55% са технически неизправни. Но тази статистика се появява винаги, когато има проблемна, ситуация, разрушения и за съжаление жертви. Говорим, пишем, обещаваме и накрая нищо до следващата трагедия. Така вече 27 год. Добре, че сега е средата на жежкото лято, а периодичните порои не са толкова зловещи.

Едва ли може да забравим наводнението при с. Бисер през 2012 година, когато след скъсване на язовирна стена водата се изля върху хората и 10 души загинаха. Добре е известен и проблемът с язовир Иваново, през чиято стена непрекъснато изтича вода и заплашва да наводни Харманли. Язовир “Елешница” във Варненска област също се нуждае от спешен ремонт. След наводнението през февруари 2015-та година, преливникът на съоръжението е в критично състояние. Ако скоро не се вземат реални мерки за неговия ремонт, има риск язовирът да прелее при по-интензивни дъждове и да наводни няколко населени места в района, като щетите ще са за милиони левове.

Именно лятото е сезонът за проверки, санкции и ремонти. В най-дългите и топли дни инспекторите могат да замърдат закръглените си задни части и да свършат работата, за която са назначени. Разбира се, у нас за проблемите се говори едва, когато е прекалено късно.

Работата на ДАМТН е само пример за това, което се случва в държавата. Реалните проблеми остават на заден план, а очите на обществото се замазват с незначителни, смешни скандалчета. Не се ли питате защо точно сега Бойко Борисов показа дебелия си шкембак след игра на тенис. За лидерът на ГЕРБ е отдавна ясно, че е специалист по ПР, въпреки че партията му се тресе от скандали и тихи разпри. Той обаче умело отвлича вниманието на хората с нещо по-така. Колкото и спорно и пошло да е. А какво по-добро от гола снимка в жежкото лято. Близалка и за журналистите и за обществото. И за някои фенки - основно от ГЕРБ.

Иначе за спинерите... както казват - "Върти се и за нищо не става!" Та така и нашата власт, цялата.

 

Вижте и други материали по темата:

Шкембак до шкембака..., мандат до мандата

Простотията, заради "близостта до народа", достигна нови и невиждани измерения*: Борисов "скъса" потника на президента, пусна се гол на корта (СНИМКА)

Над 400 са водоемите убийци, някои ги избират пред плажа

Метрологичният надзор спря 97 вида спинъри

81 са опасните язовири в страната, показва проверка на прокуратурата

Опасност от наводнение при 205 язовира, 55% са технически неизправни

Наводнение на село Бисер

Опасен язовир застрашава Харманли с наводнение