Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Един (не)предизборен...
Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

Един (не)предизборен месец на Бойко БорисовЧакай да направим път на кортежа, казва колегата, с когото пътуваме към Пазарджик преди дни. Кой ли се е забързал? Дали не е Борисов. Не може да е той, преди малко беше в телевизионно студио... А ако го засечем в Пазарджик, шегуваме се помежду си. По-малко от час по-късно шегата се оказва истина и премиерът Бойко Борисов действително е в Пазарджик.

Дни по-късно: Бойко Борисов кара. Посочва встрани, където са се събрали посрещачи и казва: Ей там ще спрем. И премиерът е сред хората. За месец преди изборите на десетки места из цялата страна. С приближаването на 26 май - денят на европейските избори, темпото се забързва. А прогнозата за представянето на ГЕРБ става по-добра. 

На места, като например при откриването на обходния път на Поморие, Борисов беше посрещан от възрастни дами в народни носии, с питка, сол и мед

© Профил на Бойко Борисов във

На места, като например при откриването на обходния път на Поморие, Борисов беше посрещан от възрастни дами в народни носии, с питка, сол и мед 

Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (451) 

В последния месец Борисов, придружен от министри, може да бъде засечен къде ли не – "на живо" във "Фейсбук", на магистралата, по бензиностанции, в заводи... Той реже ленти, инспектира строителства на пътища, на спортни зали, на газопреносна инфраструктура... Среща се с хора от Кърджали, Стара Загора, от Поморие до Бургас, Варна, Ямбол... И обещава – нови пътища, ремонти на зали, на болници, саниране, изплащане на забавени плащания, вдигане на заплати... 

А правителството взима решения за отпускане на пари. В предизборната кампания кабинетът отпусна немалко средства по наболели въпроси или успокоявайки различни протести. На едно от последните заседания управляващите за 11 минути одобриха извънредно финансиране за общо 47 млн. лв. за проекти в областта на здравеопазването (за доизграждане на болницата в Ямбол) и образованието (за училищни автобуси). Средства се намериха за нова сграда на Университета за национално и световно стопанство (7.5 млн. лв.), обещаха се на тютюнопроизводители от село Пристое, чакащи да им се плати продадена, но неизплатена продукция от 2016 г. (около 2 млн. лв.), за протестиращите педиатри от специализираната национална детска болница (1.7 млн. лв.), за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод в Стара Загора (500 хил. лв.).

 На среща с тютюнопроизводители

© Профил на Бойко Борисов във

На среща с тютюнопроизводители 

Работниците на ремонта по магистрала "Тракия" край Вакарел пък получиха печени агнета за "Гергьовден", донесени от Борисов, отбил се до тях "на път за Пловдив", както сам обяви. "Е, момчета и днеска работите. И вчера работихте, браво. А така, седайте сега, обедвайте... честит празник, да ви е сладко", пожела им Борисов. 

Ако не е сред хората, Борисов е на телевизионен екран – освен новините всяка вечер от посещенията му, той участва в "Панорама" по БНТ, както и в предавания на Би Ти Ви и "Нова телевизия". Намери време и да поиграе мач с отбора си от "Бистришките тигри", които спечелиха първенството на ветераните срещу "Лудогорец". 

Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

© Профил на Бойко Борисов във 

На този фон левицата възрази, че Борисов агитира с държавни средства и поиска той да излезе в отпуска. А Централната избирателна комисия излезе с решение, че това не е така и няма законови проблеми. 

Без претенция за изчерпателност "Дневник" публикува част от събитията от (не)предизборния месец на Борисов, опирайки се на "Фейсбук"-профила му, в който той всеки ден пуска видео, снимки и коментари: 

23 май 

© Профил на Бойко Борисов във

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко", написа премиерът след дългия работен ден на инспекции, проверки и срещи

 - След първата инспекция за деня премиерът пусна съобщение във "Фейсбук": "Пътувам към Благоевград, където днес се пуска движението по още 6,5 км от АМ "Струма". Целта е улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение за пътуващите към Югозападна България и Гърция при предстоящите почивни дни и летния сезон".

 

Веднага след участие по Нова тв Борисов потегли на път. Първо видя как върви работата по магистрала "Европа" - от Калотина до Сливница. "До Банкя се стига по пътя за Мюнхен, преди Белград - вляво", разясни той. Борисов кара, а в колата му са министри, които разясняват постигнатото и подчертават инвестиции, напредък. Премиерът на няколко пъти обобщи, че след завършването на магистралата, че се пътува директно "Бургас - Белград - Мюнхен" и "Истанбул - София - Белград". 

- Бойко Борисов се засече и с актьори от популярен български сериал, свършващ същия ден, попитал кой е убиецът. "Ще разберем довечера във финалния епизод", написа Борисов в профила си. 

С фенове докато чака поредната официална среща

© Профил на Бойко Борисов във

С фенове докато чака поредната официална среща  

22 май 

- Борисов е в Кирково с гръцкия премиер Алексис Ципрас за началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Шофира високопроходимия автомобил и качва гръцкия си колега на предната седалка, за да го "повози из България". На задните седалки са министри, преводач, пресаташе. Борисов спира при чакащи хора и инструктира Ципрас да слезе за малко да ги поздрави. Пред събралите се и медиите заяви: "Сега вече да е ясно, който дава най-евтин газ, от него взимаме".


- Сутринта е на заседание на правителството, което предвижда близо 22 млн. лева за работа с ученици от уязвими групи. 

Премиерът се снима с почитатели, докато очаква в Кирково гръцкия премиер Алексис Ципрас

© Профил на Бойко Борисов във

Премиерът се снима с почитатели, докато очаква в Кирково гръцкия премиер Алексис Ципрас 

21 май 

- Борисов беше във Варна, където инспектира новостроящия се храм "Св. Прокопий Варненски", поговори с варненския владика Йоан за църквата, за антихриста, смъртта и магистралите. А докато возеше варненския кмет Иван Портних, отчиташе свършеното за града и изразходваните средства. По-късно имаше и среща със симпатизанти.

 

- Премиерът преряза лентата на нов цех на "Клас олио" в Карапелит с близо 200 работни места.

 Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

 

20 май 

- Инспекция на разширението на газопреносната мрежа в района на Болярово. Където Борисов видя газови магистрали, осигуряващи 1000% диверсификация 

- Посети обновения археологически музей в Дебелт, близо до Бургас. 

- Провери строителството на новата многофункционална зала в Бургас. Заяви, че спортна зала, с обход, без филхармония не върви. И като чу, че филхармонията има нужда от средства, обеща два милиона лева. "Защото освен за спорта и туризма пари трябва да има и за култура". 

- Борисов инспектира започналото изграждане на обходния път на Поморие, част от първокласния път Слънчев бряг – Бургас. 

- На път за Поморие публикува снимки от срещи с хора на бензиностанция. 

 

Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

© Профил на Бойко Борисов във

 

- Спря да види как тече и реконструкцията на 10-километровия участък от пътя Пловдив – Асеновград. "Призовавам шофьорите да не се изкушават и да спазват ограниченията, за да няма катастрофи", написа той. 

- В Пазарджик провери как започва ремонтът на обходния път на града. 

- Присъства на откриването на разширението на завод за компоненти за автомобилната индустрия в Пазарджик. "Благодаря на работниците, защото заради тяхната добра работа в България идват и други производители". 

- Сутринта беше в Би Ти Ви и говори за всички наболели проблеми, къщи за гости, проверки на прокуратурата, за отношенията си с братовчедите си и др.


19 май

 

- Борисов имаше среща с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. 

- Участва в основното предизборно събитие на ГЕРБ в "Арена Армеец". "Гарантирам, че европейските депутати от ГЕРБ и СДС ще бъдат дисциплинирани, обединени и ще изпълняват общите решения на ЕНП..."

 

18 май 

- В Стара Загора видя новооткритото разширение на завода за производство на полимерни листи. Обеща кабинетът да отпусне около 500 хил. лв. за придобиване на частните улици на Азотно-торовия завод.  

Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

© Профил на Бойко Борисов във

 

17 май 

- В 8:40 ч. се включи на живо във "Фейсбук" с обяснения как върви строежът на магистрала "Хемус" край Ябланица. "Виждаш ли как става магистралата – так-так-так-так. Тука, както го гледаш, август ще го свършат. Работят денонощно. А едно време са стигнали до Правец и са спрели. Нали е приятно така – планина, ливади и след това гледаш как се ражда и как пораства. А в същото време държавният дълг намалява". И още: "Път през скала. А после колко лесно изглежда, когато е готово. Като отида в някое студио ми казват стига сме говорили за магистрали, дай да говорим за фугата на "Граф Игнатиев".


След инспекцията на "Хемус" Борисов съкрати срока за изграждането ѝ с година. 

- После се отправи към Търговище. 

- Срещна се с тютюнопроизводители в село Пристое и им обеща гарантирана субсидия за догодина. Съобщи им, че е започнало изплащането на 3.2 млн. лв. държавна помощ за тютюнопроизводителите в района.  

На среща с тютюнопроизводители

© Профил на Бойко Борисов във

На среща с тютюнопроизводители 

- "Участвах в пускането в експлоатация на 2500 тона преса за производство на специални алуминиеви профили от ново високотехнологично поколение в Шумен. Благодарение на тази инвестиция се откриват 100 нови работни места", обяви Борисов в профила си същия ден. 

- Направи инспекция на ремонта на пътя Ловеч – Плевен. 

16 май 

- "Проведох среща с представители на превозваческия бранш. На нея обсъдихме темата за обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, както и за размера на тарифите", започна денят на Борисов във "Фейсбук". А след срещата се разбра, че въвеждането на ТОЛ-системата се отлага.

При всяка една от инспекциите и проверките, Борисов е посрещан от събрали се предварително хора, които той често прегръща (снимката е от проверката на завършващия ремонт на 10-километровия участък от пътя Пловдив – Асеновград)

© Профил на Бойко Борисов във

При всяка една от инспекциите и проверките, Борисов е посрещан от събрали се предварително хора, които той често прегръща (снимката е от проверката на завършващия ремонт на 10-километровия участък от пътя Пловдив – Асеновград) 

15 май 

- На правителственото заседание отпуснахме 3,450 млн. лв. за детско здравеопазване, похвали се премиерът. 

- "Няма национална стратегия за детето, защо продължават да лъжат", попита в профила си Борисов. А на социалния министър Бисер Петков обяви, че е възложил "сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма". 

14 май 

- Вечерта премиерът участва в мача с "Бистришките тигри". Изведе като капитан "Витоша" (Бистрица) във финала на първенството за ветерани срещу "Лудогорец". Макар и той да не вкара гол, "тигрите" победиха с 3:1 и отново станаха шампиони. 

- Видя доставеното ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР. 

При посрещане на нова техника за МВР

© Профил на Бойко Борисов във

При посрещане на нова техника за МВР

- Прие оставката на земеделския министър Румен Порожанов и бързо му намери заместник - Десислава Танева. "Всеки, който е злоупотребил, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност, така че данъкоплатците няма да пострадат", обяви той по повод скандалите около къщите за гости. 

- Срещна се с лекари и неонатолози от детската педиатрична болница, на която ще бъдат отпуснати 1 700 000 лева. 

11 май 

- В Русе присъства на откриването на разширения завод за автомобилни части. 

- По пътя се снима с хора на бензиностанция. Спря и в село Козлец, на път за Кърджали 

- Посети средновековния манастирски комплекс Св. Йоан Предтеча край Кърджали. 

- В Кърджали присъства и на откриването на четвъртия завод за производството на автомобилни части и научно-изследователски център. 

9 май 

- Сутринта Борисов критикува президента Румен Радев и левицата. Отговори на обвиненията, че предизборна кампания с държавни средства: "Да се водиш на работа и да не стъпваш в парламента не е нормално. Аз дадох отчет за всеки свой ден, откакто сме в кампания. Нямам спор с президента. Но завчера говорихме за училището в Долна Митрополия и той каза колко се радва, а днес съвсем друго говори. Ако той е против да се купят автобуси на децата и да се спре помощта за болницата в Ямбол, да излезе и да каже. Днес отново взе страна. Да припомня ли на кой пленум отиде? Неговите хора случайно ли попадат в листата на БСП? Не сме слепи. Той с държавните пари води кампания. Всяко едно негово изказване е срещу управлението. Ясно е, че Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии", написа той.

 - Борисов беше в Сибиу, Румъния на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС. 

Всеки свободен момент, между няколко срещи, премиерът отделя за разговори с избиратели

© Профил на Бойко Борисов във

Всеки свободен момент, между няколко срещи, премиерът отделя за разговори с избиратели

 

8 май 

- Участва в предаването "Лице в Лице" по Би Ти Ви. И тук критикува държавния глава. 

- За 11 минути Министерският съвет одобри извънредно финансиране за общо 47 млн. лв. за проекти в здравеопазването и образованието.

 

7 май 

- Премиерът беше в Ямбол, където обеща за болницата 27 млн. лв. 

- Във "Фейсбук" поздрави мюсюлманите за свещения за тях месец Рамазан. 

- Рано сутринта изпрати от летище "София" папа Франциск.

 

6 май 

- Вечерта Борисов беше на Събитието за мир на папа Франциск. 

- Отиде до Пловдив и обеща на протестиращи, че "Пловдив ще остане зелен... Уверих жителите на пловдивския район "Северен", че няма да се допусне застрояване, с което хората да бъдат ощетени от гледна точка на парковете. Другото нещо, което ще правим с министъра на финансите, е околовръстното на Пловдив". 

- "На път за Пловдив минах през Вакарел, за да оставя агнетата на работниците, както им бяхме обещали, написа Борисов. 

- Беше и на парада за Гергьовден 

5 май 

- Денят премина около започналото посещение на папа Франциск 

4 май 

- Проверих напредъка на ремонтите по виадуктите на "Тракия". Работи се без почивка. Очакванията са, че за първи юли ремонтите ще приключат, написа премиерът. 

И на срещи по Бензиностанции Борисов винаги е готов да зарадва феновете си

© Профил на Бойко Борисов във

И на срещи по Бензиностанции Борисов винаги е готов да зарадва феновете си

 

- СДС и "Движение Гергьовден" подписаха политическо споразумение, което стана в централата на ГЕРБ в присъствието на Борисов

 

3 май 

- Вечерта премиерът е в "Панорама" по БНТ. Увери, че всички от ГЕРБ, които са извършили нарушения с купуването на апартаменти на цени под пазарните и строителството на къщи за гости с евросредства, ще си понесат отговорността. 

- Държавата ще подпомага бъдещото висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие, обеща Борисов на място. 

- Със здравния министър Кирил Ананиев Борисов се срещна с представители на съсловните организации в здравеопазването. "Обсъдихме механизма, по който болниците да получат допълнителни средства през бюджета на Министерството на здравеопазването. Обединихме се около решението приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване", отчете се той.

2 май 

- Среща с премиера на Бавария Маркус Зьодер 

1 май 

- В Полша участва в "Заедно за Европа" с лидерите на страните-членки на ЕС, приети след 2004 г. 

Един (не)предизборен месец на Бойко Борисов

© Профил на Бойко Борисов във 

30 април 

- "На днешното правителствено заседанието гласувахме предоставянето на 2 милиона лева на Министерството на културата за ремонт на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Взехме решение да предоставим на УНСС 7,5 милиона лева за изграждането на новия корпус". 

29 април 

- "Приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар. Започваме строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици", написа Борисов вечерта.

28 април 

- Със снимки от Дивотинския манастир край Перник Борисов поздрави за Великден.

25 април 

- Борисов разгледа ремонтите на новия булевард с кръгови кръстовища във Варна. "Направих проверка на новоизградения булевард "Васил Левски", който днес бе пуснат за движение. Ако беше лесно изграждането му, щеше да бъде построен от комунистите..." Похвали качеството му. 

И на 22 май едно от трите двуетажни кръгови кръстовища по току-що ремонтирания за 113 млн. лв. варненски булевард "Васил Левски" пропадна след дъжд. Това стана докато премиерът Бойко Борисов участваше в предизборна среща на ГЕРБ във Фестивалния и конгресен център в града.

 

Автор: Юлиана Колева


 

Източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

На Евроизборите можем да направим най-важното – да ги накажем!

На гърба на народа си правят кампанията, за сметка на народа излиза управлението им! (ОБНОВЕН)

Смешно! Нагло! Жалко! >> Борисов: Построил съм нова къща? Беше зайчарник, пристройка е, построих я като дойдоха децата

 


100332