Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Един от петима бълга...
Един от петима българи не вярва на етикетите на храните

Един от петима българи не вярва на етикетите на храните60% от българите подкрепят въвеждането на европейски термин за качество "планински продукт" у нас, същевременно обаче един от всеки пет потребители не вярва на написаното върху етикетите на хранителните продукти. Това сочат данни от социологическо проучване представено днес в рамките на дискусия за планинското земеделие, организирана от евродепутата Момчил Неков. 

Въвеждането на такъв щемпел за произход ще даде още един инструмент на земеделците от планинските райони да популяризират продуктите си, да гарантират за качествата им и да стигнат до по-широк кръг потребители, смята Момчил Неков, цитиран от БНР. Евродепутатът, който е ангажиран в работата си с въпросите на земеделието и качеството на храните, обясни:

"Въвеждането на термин за качество "планински продукт" е много подходящо, тъй като 40% от територията на страната, даже малко над 40 на сто е планинска - релефът там е много по-труден, инфраструктурата е по-слабо развита, работната ръка е по-малко и инвестициите са много по-малко в планинските територии. Но в същото време разполагаме с чиста природа в планините и това е възможност, която даваме на планинските производители да си затворят цикъла на производство в тези територии". Терминът за качество "планински продукт" съществува от 2014 година и до момента само Франция, Италия, Австрия и Румъния са се възползвали от възможността за въвеждането му.

 

Източник:http://www.segabg.com/