Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Единствената алтерна...
Единствената алтернатива на тези избори – трите „НЕ“!

Единствената алтернатива на тези избори – трите „НЕ“!Позиция на Райна Знаменкова

"ДНЕС" споделя позицията на автора

 

Демокрацията ни отне много“, рече прибързано Корнелия Нинова и разбуни духовете дни преди изборите. Без съмнение демокрацията би била едно от най-хубавите неща, които са ни се случвали, ако беше истинска демокрация. Уви, тя се роди недоносена и така и не се разви. През последните години от управлението на ГЕРБ дори си мисля, че умря и сега живеем в диктатура, такава с каквато могат да се похвалят малко народи по света. 

Моето поколение е изгубено, и поколението след това, а може би и след това... Хората, които сега на 30, 40, 50 години пострадаха най-много от тази демокрация и колкото и сладка да е свободата, всички ние опитахме от най-горчивите й хапки. Спомняте ли си времето, когато скачахме на площадите и пяхме „45 години стигат“, романтично време за мнозина. Вяра, че нещо ще се промени. Но не стана така. По една или друга причина идеята, истинските десни, истинските демократи не оцеляха през годините на прехода. Останаха лидерите, които разпродадоха всичко, станаха богати и пребогати... Излъгаха ни. Народът остана разочарован няколко пъти, а единствената посока на държавата е само надолу. Стигнахме до там, че сега, днес се надяваме някой да излезе и да изпее „27 години стигат, но този път наистина“.(толкова са годините на т.нар. преход от 1990 г. досега).

За тези 27 години изгубеното поколение на демокрацията е преживяло много избори. Всички те обаче са били като шамар за надеждите и мечтите. Убивали са стремежа към един наистина нормален, справедлив  живот. Някои определят случилото се със страната ни през всичките тези години като поредна национална катастрофа?!? И как не: Няколко милиона българи зад граница, демографска смърт, съсипано земеделие, образование, здравеопазване, съсипани и опустошени села, масова престъпност. Липса на справедливост, възмездие... Катастрофа. 100 коментара няма да ми стигнат за да изброя всичко. А и защо ли? Всичко е видно. За всички. Всички живеем зле. С изключение на политиците и бизнес прослойките около тях! Факт неоспорим. Предстоят избори, но така както всички досега и тези са по-скоро подигравка с демокрацията, отколкото неин носител.

На тези избори колебанието ми не е дали да застана на страната на лявото или дясното, а кое от трите „НЕ“ да подкрепя – НЯМА ДА ОТИДА ДА ГЛАСУВАМ, НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ НИКОГО, НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА... Кое?

МЕЖДУ ПАРТИИТЕ НЯМА РАЗЛИКА. Мислите ли, че гласът ви има власт? Мислите, че от вас зависи накъде ще тръгне България? Лъжете се, при това много и дълбоко. Въпреки, че истинската същност на демокрацията е народът да решава, днес нещата така са се изродили, че всички ние сме оставени на заден план и никой не се интересува от нашето мнение. Днес няма алтернатива. Няма измежду кого да избираме. Няма. Нищо, че привидно партиите и лидерите си разменят по някой шамар, но само отдалече, предварително отиграно, режисирано. Реално те са едно, предлагат едно и се стремят към едно – власт и пари. Социолозите се надпреварват да създават уж голямо напрежение за уж голям сблъсък. За да има джангър, очаквания и в края на краищата повече „заблудени“ до урните да идат и да гласуват. Та същите тези социолози се надпреварват да прогнозират дали и с колко, макар и малко ГЕРБ или БСП ще спечелят. И какво от това може би ни очаква – „Борисов 3“, който „успешно управлява“ 10 години или „Корнелия 1“, която по всичко личи, че се е запътила към тоталитаризма и тайно точи зъби за коалиция с Бойко. Патриотите, Воля, ДПС, ДОСТ и реформаторите играят с този, който подаде по-голям кокал. Едни и същи лица се въртят вече 27 години. Тъжно. Безнадеждно. 

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ. Забелязали ли сте, че напоследък е много модерно да се говори за спасението на България? Коалиции на спасението, кабинети на спасението. От кого обаче да се спасяваме? От същите тези, които ни управляваха досега? Не е ли малко смешно, парадоксално, шизофренично дори!? А ако пък политиците усетят, че вече ни писна да ни спасяват, изведнъж се появява друга опасност – бежанци, атентати, разпадаща се Европа, Тръмп, Ердоган, Путин, цигани... Външна и вътрешна заплаха винаги ще има или ще си създадем ако нямаме. Замислете се, може ли реално гласуването на 26-ти да спре решенията на Ердоган или потока от бежанци от Сирия? Глупости на търкалета. Реална опасност няма и то точно за България, но тя ни е дълбоко внушавана, за да живеем в страх. Да сме зависими. И така най-лесно се омагьосва и манипулира.

ВИЕ СТЕ НАШИТЕ ХОРА, РАЗЧИТАМЕ НА ВАС. Сериозно. Ако ние наистина имахме възможност да ви избираме, дали щяхме да посочим отново Бойко или Корнелия? А може би Волен Сидеров, Слави Бинев, Делян Пеевски, Светльо Витков..., дъщерята на Нора Ананиева. Чрез така действащата система народът няма право на глас и пряка демокрация. 200 от 240 народни представители, които уж ще бъдат избрани на 26 март ще са абсолютни пионки. Те просто са сложени там, за да запълват листите и да гласуват удобно. Пешки в добре разиграна партия шах. Вие няма да ги познавате, те няма да ви познават. Такава е системата в България. Вече толкова години. На 6 ноември 2016 г. над 3 млн. българи пожелаха тя да се смени. Пожелаха задължително гласуване, мажоритарна система и 1 лев субсидия. Но не стана или поне не за тези избори. Политиците не пожелаха да чуят собствения си народ. Вулгарно, долно и цинично го презряха и лъсна цялата им омерзителна същност.

След няколко дни на 26 март ще се изправя пред избор ДАЛИ ДА ОСТАНА В ЛЕГЛОТО ЦЯЛ ДЕН; ДАЛИ ДА ОТИДА ДА СИ НАГЛЕДАМ ГРАДИНКАТА; Или да отида до урната и ДА ЗАДРАСКАМ КВАДРАТЧЕТО „НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО“; Или пък да взема ДА НАРИСУВАМ ЦВЕТЯ ВЪРХУ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ ПАРТИИ...?! За мен като съмишленик на Националния референдум само това са възможностите. Единствените. Тези парламентарни избори не са моите, не са нашите, не са на българския народ. Ние пожелахме друго, но те ни пренебрегнаха. Опитаха се да ни унизят. Но забравиха, че унизеният народ е още по-горд и още по-непреклонен. Забравиха. Уважавам идеята за демокрация, за пряк избор, за възможност сами да управляваме живота си. Това може да стане само, ако изцяло и напълно политическата система се промени. А това ще стане. Рано или късно ще ги принудим. И ще стане. Политиците ще ни обърнат внимание – или с благо, или с кютек. Даваме им две седмици от сформиране на парламента да се размърдат, да приемат правилата на мажоритарната система и още през есента да има нови избори. Те си ги изпросиха. И тогава няма да се колебая за кого да дам своя вот. Ще го дам за този от моя град, от моето село, когото познавам, когото уважавам! И той носи персонална, лична отговорност...! Пред мен, пред  вас, пред всички. Това искаме и аз, и вие, убедена съм! Нали?

 

Вижте и други материали по темата: 

Алтернатива има! „Не подкрепям никого!“ е протест на хората, които харесват демокрацията. Истинската демокрация!

Ще избухне ли бомбата „Борисов“?

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила!

България иска мажоритарна система. Отдавна!

БСП или ГЕРБ - все тая, вече 27 години

Дебатът - Нинова-Борисов като любовна сага или програмиран развод... и двете на УЖ...!

 


24200