Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Единство по пътя към...
Единство по пътя към промяната... или за снопа пръчки на Кубрат!

Единство по пътя към промяната... или за снопа пръчки на Кубрат!Райна Знаменкова 

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Всички знаем древната легенда за Кубрат и завещанието към синовете му.

На смъртния си одър ханът наредил да донесат наръч пръчки. Когато те били в сноп, никой от синовете му не успял да ги пречупи. Но когато разпръснали пръчките, много лесно се ЧУПЕЛИ... една по една.

Така Кубрат завещал на синовете си винаги да са заедно, за да са силни и непобедими, иначе поединично ще са слаби и всеки враг може да ги сломи.

Векове наред легендата стои и крепи България в нейните бъднини!

Днес в най–новата ни история...

30 години откакто властта срина националното ни самочувствие, а през втората половина от тях стари муцуни в нови одежди се обединиха в престъпна шайка и затриват бавно, но целенасочено България – икономика, култура, наследство, традиции и дух си останаха в миналото, в прахта по... кубратовите пръчки.

Самокритичността ни също се изпари. Инак щяхме да знаем, да учим децата си, че неволите, които ни разтрисат, се дължат на забравената славна история!

Великите мъже – Кубрат, Крум, Аспарух, Левски, Ботев са герои от далечната ни славна история, които ценим и се прекланяме само на исторически дати, стоейки обезверени пред портретите им, възхищавайки се на безстрашието им да бранят родината ни – Велика България! И толкоз.

В днешно време, когато сме на дъното на всички класации, когато мнозина от нас в странство дори се срамуват да се нарекат българи, имаме нужда от рестарт, от ново начало, от обща национална цел!

Имаме нужда да вдигнем гордо глави и някой да ни поведе. Трябва ни обединител, смела и отговорна, личност, която да застане с лицето си и да възстанови справедливостта!

На 27 октомври сменяме часовото време – от лятно преминаваме в зимно. Но тази зима няма да е началото на зимата на нашето недоволство.

Началото на промяната е 27 октомври! Ден след един от най-тачените празници – Димитровден.

Тази дата не е случайна, биха казали оракулите. Този ден ще е началото на нова, модерна България, началото на нова София! За да променим и времето, и страната из основи.

В деня на изборите ние ще дадем правото – или на досегашните грабители да довършат града ни, или ще дадем шанс на нещо ново, различно от втръсналото ни познато, което да възроди занемарените ни и потънали в отчаяние и безнадеждност градове.

Знамето на промяната вече е забито в столицата и на него пише ГРАЖДАНСКИ КМЕТ! Първата крепост пада. Защото ние не сме племе, за да имаме вожд. Ние сме граждани на Република България и ЕС и ще ни управляват както и който кажем ние, суверенът.

 

София е нашата столица, тя не може да има сто лица. Трябва да е едно – еталон. За всички. София не трябва да бъде свързвана с корупция и разруха, с мръсотия, несигурност, некачествени ремонти и гешефти на тъмнина. Затова трябва да ги спрем, да ги принудим да не пилеят и крадат нашите пари.

Обликът на нашия град ще възкръсне, както е възкръснал след бомбардировките през 1943/44 година. С вяра и разумен вот можем да променим облика на нашия град, да направим крайните квартали по-добро от Центъра място за живеене. Културните средища и спортните зали няма да са вече химера, децата ни ще имат възможност да играят и спортуват без да се налага да ходят в „центъра“. Няма да се налага да даваме рушвети за да „вкараме“ детето си в детска градина. Столицата трябва да бъде върната на нас гражданите, след това и България ще си върнем. Ще управляваме ние, не те нас!

Кметът на София трябва да чува, да слуша гражданите. Да работи с тях и за тях! Трябва да има свободата да взима решения и да носи отговорност за тях.

Да спрем и задкулисното управление, да сложим край и на обслужването на партийните и корпоративни интереси. Кметът трябва да има хоризонт, както каза Мая Манолова, която четири години работи като безпартийна за гражданите – пък било те леви, десни, безпартийни... Тя застана зад национални каузи, които се подкрепят от различни партии, от мнозинството граждани. Като Омбудсман, тя прокара важни за хората закони. А кметът разполага с инструментите и властта, за да преобърне закоравялата корупционна схема. Да пести и насочва правилно парите на данъкоплатците.

Манолова накара институциите да слушат гражданите, да се съобразяват с тях, принуди ги да открехнат поне мъничко вратите на бюрократичните си кабинети за техните проблеми!

Затова ѝ вярвам. Затова и искам да спечели! За да променим модела на управление, да сменим тази порочна система и върнем доверието на гражданите в институциите!

Вярвам, че ако всички демократи сме заедно не могат да ни прекършат, подобно снопът стрели, които синовете на Кубрат не успели да строшат.

Денят за размисъл не е на 26 октомври, той е във всеки един ден, в който виждаме, че на някого му пука за нас, че някой доказва себе си с дела, а не с думи.

Да живее България, да пребъде София!

 

Image result for khan kubrat son

Картината "Кубрат и синовете му" на Димитър Гюдженов

  

Бомбардировките над София от 1943 – 1944 г. са може би най-мрачният и трагичен епизод от историята на столицата, който изменя облика ѝ завинаги

 


  Image result for 27 октомври избори

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Да кажем "НЕ" на страха! Не мислите ли, че е време...?!

Долу ръцете от Мая Манолова!

Битката за София. Говори Мая Манолова

Мая Манолова не принадлежи на нито една партия! ТЯ Е ГРАЖДАНСКИЯТ КАНДИДАТ!

Другари, само вие изглежда не разбрахте – Мая Манолова е кандидат на гражданите ! Спрете се...! (ОБНОВЕН)

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

Мая Манолова: Гражданите могат и трябва да управляват чрез обществени съвети

Мая Манолова призова: Да разградим стената от бездушие, кражби и корупция в София! Да променим България!

Хората зад Мая Манолова – достойни, силни и готови за победа

Мая Манолова: Моделът за управление на София е генерално сбъркан

Разкрити данни за корупция в Столична община

 

 

 


115363