Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Една чистачка срещу ...
Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути...

Една чистачка срещу цялата държава, която отдавна се срути...Коментар на Миролюб Борисов 

Бягството на двамата затворници Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор станало като на истински екшън филм.   По пътя си те пребили и стреляли по няколко надзиратели и служител на СОТ, преди да излязат през централния вход на затвора и да се запътят към близка улица, където ги чакала кола. Първо затворниците са пребили служител на СОТ, който инспектирал получените вещи на пандизчиите. След това - надзирател, заплашили и негов колега с оръжие. Стреляли три пъти, но не ранили никого, обясниха от Министерството на правосъдието. Носили са и нож. Единствената смела жена, която тръгнала да ги гони била…. чистачката на затвора.?! Жената, за разлика от родната полиция, не се изплашила и се хвърлила смело само и само, за да защити обществото от двама доказани рецидивисти. За съжаление горката жена едва ли е могла да направи нещо повече освен да ги пребие с метлата...  

- Любопитното обаче е защо въоръжените пазачи на затвора не са стреляли по престъпниците при положение, че това е тяхно право?

- Откъде и как тези мъже са се сдобили с оръжие и огнестрелно, и хладно? Не трябва ли като рецидивисти да са под строг контрол, непрекъснато да се наблюдават и ежедневно психолог да ги учи на добри дела?

- Как са контактували с външния свят, за да може да си уредят кола, която да ги чака пред затвора?

- Къде са били охранители, надзиратели, експерти и всякаква друга администрация, за да наблюдават от близо именно най-опасните престъпници?

- Кой ще понесе отговорност за този абсурден екшън? Къде е прокуратурата? Може би чистачката на затвора трябва да стане директор, защото жената е проявила гражданска загриженост? Или си е направо готова за министър или поне за зам. министър!

- Кога се е задействала полицията - веднага или са изчакали първо медиите да разберат?

- Какви са тези абсурди, идващи от устата на управляващите? Правосъдният министър Цецка Цачева рече, че "Всичко се е случило много бързо", министърът на вътрешните работи Валентин Радев призна, че "за плана за бягство е имало информация още преди една година", а председателят на правната комисия Данаил Кирилов сравни бягството с Граф. Монте Кристо. 

Бягството от затвора почти се предаваше на живо по телевизията. То се случи в същия ден, да не кажа в същия час, когато от правителството обявиха, че няма да участват в сделката с ЧЕЗ, а финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата няма какво да се бърка в сметките на Гинка от Пазарджик, която една сутрин се събудила и решила  заедно с мъжа си да си купят електроразпределително дружество.

Знаем, че игричките тука-има, тука-нЕма са запазена марка на Бойко Борисов. И докато затворници бягат едва ли не под благосклонния поглед на властта, докато кончета измират от престъпното нехайство на пишман животновъди, и докато ни заливат с какви ли не "драматични" случки целящи отвличане на вниманието ни от текущите и тежки проблеми на България, то продължава и  дълбоко-корупционната и обвързана с правителството и лично с премиера Борисов сага по сделката с ЧЕЗ:

ПЪРВО - никому неизвестна собственичка на фотоволтаични паркове - кака Гинка реши да купи ЧЕЗ. Откъде извади парите никой и до днес не знае, но тя твърди, че добри банки ѝ помогнали в нужда. След като се вдигна голям шум около сделката, Борисов заяви, че правителството иска да купи ЧЕЗ, а Гинка не се възпротиви. Тя замина за Чехия и повече никой не я видя и чу. От Чехия обаче обявиха, че не искат държавата да се меси в частните им далавери.

ВТОРО - след поредица от разследвания, в сайта Биволь стана ясно за топлата връзка между Интерком и господаря на Банкя Бойко Борисов. Тоест, премиерът просто иска да си купи най-голямото електроразпределително дружество у нас и да цоца печалбите.

ТРЕТО - ако пък сделката се провали след много шум и обществено недоволство, то държавата (разбирай Бойко Борисов) ще поиска пълен контрол над ЧЕЗ и печалбите, чрез държавно участие, оправдавайки се, че това е желанието на народа. А се знае - от държавната ясла най-сладко се бозае...

Тоест,ако не мине номерът с покупката от "Инерком", то имаме и резервен вариант - държавата да вземе контролен пакет от дружеството и така то на практика да стане държавно, още повече така го искат и хората! Типично в стила на Борисов е  да разиграва поне по 2 варианта за всяка ситуация, ако не мине основният вариант, то имаме и резервен! Но и при основния, и при резервния вариант все Борисов и наши хора ще блажат…! 

И така от последните събития става ясно, че:

- Гинка сама купува ЧЕЗ;

- След обществен натиск Борисов & сие  купуват ЧЕЗ;

- След отказ от чешката страна Борисов & сие се отказват да купят ЧЕЗ;

- Гинка сама купува ЧЕЗ;

- Гинка и Борисов са едно и също... или по друг начин казано - Гинка е Борисов и Борисов е Гинка… Едно неразделно цяло! 

Този сценарий обаче е заглушен от абсурдното бягство на двата опасни престъпници. Баш преди Великден, след като последователно както отбелязах  по-горе медиите ни занимаваха с кончетата, с китайската космическа станция и с какво ли още не. Владимир Пелов и Радослав Колев са късметлии, че именно те са избрани от задкулисието да ги пуснат на свобода, за да се отвлече общественото внимание от по-големите проблеми. Едва ли има човек, който си мисли, че тези двамцата ще се върнат обратно зад решетките. Те отдавна са хванали пътя на Запад или към Изток, или пък са хванали към някоя екзотична дестинация!

Оказва се, че единственият добър герой в тази абсурдна ситуация е чистачката с метлата. Жената не е мислила за себе си, за опасността, за риска. Тя е искала да получи справедливост, да пребори неправдата дори и само с една метла.

А може би и ние трябва да последваме примера ѝ. Да грабваме метлите и... да изметем все що има плевел, прах, паяжини и мухъл! 

 

Вижте и други материали по темата:

Как да срещнем своята Гинка в живота – коментар на „ДНЕС“

Странният случай ЧЕЗ-България, или защо властта ни мисли за шебеци! – коментар на „ДНЕС“

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари! – коментар на „ДНЕС“

ДНЕС в десет изречения: Как и защо премиерът обърна палачинката – коментар на „ДНЕС“

"Сделката“ за ЧЕЗ: Всички пътища водят към… Борисов и стремглавия упадък на властта! – коментар на „ДНЕС“

Коментар за продажбата на ЧЕЗ – коментар на Слави Трифонов

Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя

Службите могат да проверят парите за сделката с ЧЕЗ едва след плащането

Сделката за ЧЕЗ: Хронология на хаоса

Измислените кавги за пред публика:*Гинка Върбакова на лов за вещици и ужасната рационалност на БСП

Сделката с ЧЕЗ се проваля. Стана ясно, че лъжат и Борисов, и Гинка, и банките

Трудни времена за ЧЕЗ. И три въпроса

След бягството от затвора: Чистачката нинджа

 

 

 


58524