Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Едни предварителни и...
Едни предварителни избори или... как да станат нещата по-справедливи и по-достойни

Едни предварителни избори или... как да станат нещата по-справедливи и по-достойниИнформационен сайт "ДНЕС"


Много полемика, много дебати, много вълнения около предстоящите местни избори тази есен. Като на конни състезания обществото залага кой кон е най-подготвен и ще спечели надпреварата. След появата на новата звезда на надеждата Мая Манолова, вълнение обхваща и столичани, които виждат, че София за десет години и расте и старее, противно на девиза, и че расте и не старее.

Расте, защото приюти хората от обезлюдените им родни градове и села, а старее, защото градоначалниците и през последните 10 г. я разсипаха – презастроена, прашна с рояци просяци, по иначе поизлъскания център, постоянно ремонтираща се с некачествени и безотговорни ремонти.

Резултат от изображение за обезлюдените им родни градове и села

164 села изчезнаха от България

 

Сред хилядите напомпани мнения, които изливат журналисти и анализатори финансирани от ГЕРБ, основно с мисията да си заслужат заплатата, блесна едно проучване, което може би определи нагласата за октомврийската революция, пардон – за октомврийските избори. Заключението на изследването е крещящо – половината българи са наясно, че държавата съсипва живота им! Заключение, което всеки един от нас знае, усеща...

По-голямо признание от това, че хората ненавиждат сегашната власт няма. Близо половината гражданство вини държавата. Изследването твърди и, че 12% нямат мнение, т.е. това са хората, които са във властта по някакъв начин, или пък са бизнесмени, на които им е все едно кой ще ги управлява, но най-вече това са силно обвързаните с управляващите.

Най-стряскаща е частта от хората, които са отговорили, че винят себе си, а не държавата – 42%. Това за съжаление са най-младите, тези родени след прехода. Те за съжаление винят себе си за провалите, които ги спохождат. Няма по-страшно от отчаяни млади хора. Обезверени в себе си. Какво може да тормози млад човек, освен безработица, кредити, липса на място в детска градина за детето му, бедни родители, ненамиране на добра работа, безпаричие.

Резултат от изображение за диаграма

46% от българите винят държавата за проблемите си


Базисни необходимости, за които очевидно младите не предполагат, че при една правилна и отговорна политика на управляващите, тези проблеми няма да съществуват. Поколението, родено след 1989 общо взето не се интересува от политика, защото възрастта, в която е трябвало да бъдат активни е точно периодът на мащабна политическа безпринципност, силна корупция във властта, задкулисни договорки между партиите. Аполитичността идва логично.

Замислете се, тези деца са били на около 20 години, когато ГЕРБ стъпва на власт. Случайност – не мисля. Младите хора са изграждали гражданската си позиция именно по време на тяхното управление. Това са именно хората, които в последните десет години избягаха от България, прокудени от управниците ни, вкл. и от тези преди ГЕРБ. Другата част от младите, самоопределили се, че сами са си виновни, са хора, които ратайстват на чуждите корпорации у нас.

Логичното заключение на „Галъп интернешънъл“ е, че с напредването на възрастта нарастват поводите да виним държавата, както и обективната вярност на това твърдение. Изследването твърди, че 68% от българите споделят мнението, че „най-важното в живота е нещата да са справедливи...!“. Това са хората, които базират моралните си критерии на усещане за здрав разум, отколкото на законите, сътворени от политиците.

Резултат от изображение за хора с негативно мислене

Кой е виновен за проблемите ни?


Недоверието към властта е очевидно, ясно очертано е и няма смисъл постоянно да бъдем облъчвани, за да ни промиват мозъците и главите.

Тези, на които ни останаха малко по-бистри глави и мозъци знаем, че е време за промяна, още по-голяма от тази преди 30 години.

И изглежда първата крачка към нея е наесен...

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

46% от българите винят държавата за проблемите си

НЕ на страха

Бедни ми, бедни, българино

Сетила се Мара да се побара

На гол... – чифте пищови

КОЙ намазва яко от „Хемус“? (ОБНОВЕНО)

„Златните“ пътища на провала

Магистралите ни като хармоники със строителство и благини безкрай

 

******************************************************


110661