Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Ефектът „ГЕРБ“* >> Б...
Ефектът „ГЕРБ“* >> Брюксел ще съди България и заради законите в областта на морското право

Ефектът „ГЕРБ“* >> Брюксел ще съди България и заради законите в областта на морското правоЕвропейската комисия съобщи днес, че е решила да предяви искове пред Съда на Европейския съюз срещу България, Финландия и Гърция за това, че не са я уведомили или са я уведомили само частично за националните мерки за прилагане на правилата на ЕС за морското пространствено планиране, предаде БТА.

 

Държавите в ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 18 септември миналата година. Комисията ще поиска съдът да наложи дневна санкция от 14 089,60 евро на България, 7739,76 евро на ден на Финландия и 31 416 евро на Гърция от датата на постановяване на съдебното решение до момента, в който директивата бъде напълно въведена.

 

Производствата срещу България, Финландия и Гърция за установяване на нарушение започнаха през ноември миналата година, а през юли тази година бяха изпратени мотивирани становища. България и Гърция не са уведомили комисията за приемането на мерките, необходими за прилагането на директивата.

 

Конкуренцията за морското пространство - за съоръжения за възобновяема енергия, корабоплаване, риболов, водни култури и други видове употреба - подчерта необходимостта от съвместно и по-съгласувано управление на водите в Европа, уточнява Еврокомисията.

 

Морското пространствено планиране действа в трансграничен и междусекторен план, за да осигури ефикасно, безопасно и устойчиво осъществяване на човешките дейности в морето, се допълва в съобщението.

 

По-рано днес Европейската комисия заяви, че ще предяви иск срещу България, Испания, Люксембург и Румъния заради законодателството за авторското право.

 

Брюксел съобщи също, че е решил да прекрати процедурата срещу България по повод прилагането на директивата за автоматичен обмен на данъчни становища в ЕС. Комисията приветства мерките от нашата страна, Кипър и Португалия.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.dnevnik.bg/