Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Егоизмът – цветето, което поливахме, за да убива нас и децата ни

Егоизмът – цветето, което поливахме, за да убива нас и децата ниТази седмица, всъщност за поредна седмица, България беше „потресена” от поредното жестоко убийство. За капак беше и двойно – на 23-годишната Дарина и дъщеричката ѝ Никол. Застреля ги бащата на малкото дете – Викторио Александров.

Историята се оказа особено поучителна докъде сме я докарали след може би недотам добре забелязано, камо ли оценено събитие – повторната изповед на таксиметровия шофьор, возил Викторио и дъщеричката му. Ако сте имали възможност да го чуете, ви е станало пределно ясно – не сме народ, а мърша. И сме такива, защото успяхме да станем тотални егоисти и вече сме възпитани в пълно недоверие към институциите.

 

Какво беше най-страшното от думите на шофьора – че той не се е обадил на МВР, след като Викторио и детето са слезли при Горни Богров. Не, той се е обадил на диспечерките, разказал им как возил човек, заплашвал го с пистолет и общото заключение на двете страни било – абе може да се обадиш на 112, ама нали си се отървал, всичко е наред. Нали си се отървал?! Това е то – този човек не е счел за нужно да подаде сигнал в полицията, че е бил заплашван с пистолет. Чак когато негов колега му е обърнал внимание, че се издирва убиец, тогава е имало реакция – твърде късно за Никол.

 

Поведението на таксиджията поставя на дневен ред много сериозният въпрос – защо той не се е обадил на МВР? Освен очевидното обяснение, че често му се случва да вози "откачалки" и е претръпнал, има и още едно – защото е счел и, че няма смисъл. Защото е вярвал, че няма да му обърнат внимание. Защото е знаел, че ако се оплаче, няма да бъде защитен. В някои случаи дори само повече неприятности може да му дойдат на главата – някак, (не)знайно как, обектът на жалбата да разбере и да го намери да му обясни, че не е хубаво да ходи в полицията.

 

И как стигнахме дотук? След разказа на таксиджията в ефир се появи Цветан Цветанов, който беше попитан дали ГЕРБ не съжалява, че не прие Истанбулската конвенция като средство за борба с насилието над жени. Вместо да погледне себе си, партията си и лидера си, които ВИНАГИ в труден момент гледат първо рейтинга, а след това обществената полза, дори обществото да не я осъзнава, той се хвана ПАК с дребнавите политически спорове с почервенялата от години иначе уж синя политическа мишка Корнелия Нинова. И точно с това даде отговор на въпроса защо таксиметровият шофьор от историята с Викторио не е просто едно изключение, а събирателен образ – на много и много българи. На гледащите как да оцелеят, как да спасят собствената си кожа, без да си дават сметка, че спасението на тази скъпоценна кожа минава през спасението на кожите и на другите. Защото 30 години позволихме на цървули, тикви, мутри и крушовици да тровят съзнанието ни – ден, след ден, след ден!

 

Няма да стане така. И трябва да го осъзнаем – ако наистина не искаме бъдещето ни, в лицето на Никол, съвсем да си отиде. Неволята е тук – време е да я погледнем в очите!

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Станало му малко гадно - едно дете е мъртво. Но всичко е точно...

В уж спокойна България* >> Издирваният за убийството на младата жена уби и детето им и опита да се самоубие

А отхвърлихме прословутата Истанбулска конвенция!* >> 142 са жертвите на изнасилване у нас за 2017 г.

Изтрита публикация във фейсбук предизвика лавина от гняв в социалната мрежа


80587