Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ех, ако службите мож...
Ех, ако службите можеха да правят и мусака...

Ех, ако службите можеха да правят и мусака...Коментар на Благой Българанов

 

Тези дни гледах много интересен филм - "Кръгът". Сюжетът се върти около следното - компания създава софтуер за шпионаж и видеонаблюдение. Слагаш една камерка на ревера и цял свят наблюдава кога спиш, кога ядеш, кога правиш секс, че даже и кога ходиш в тоалетната.

Когато излезе новината, че ГДБОП вече ще шпионира разговорите по Вайбър, Скайп и Фейсбук се сетих за филма. Нищо лично не остава скрито пък макар и да не си терорист или подстрекател към расова омраза. България от години е полицейска държава (все пак ченгета като Борисов и Каракачанов ни управляват), но явно сега си признават. Комунизмът, от който толкова ни е страх се завръща, но не в лицето на БСП, а в лицето на ГЕРБ. Да ни е честито.

Все пак според специалисти софтуерът закупен от българското ФБР е само за лов на балъци. За 18 000 лева е почти невъзможно да се сдобиеш с програми, с които да се извършва истински шпионаж. Ако оправданието на ченгетата е да следят опасните елементи в държавата, то определено издиша. Всеки заинтересован може да си преинсталира смартфона или таблета за 15 минути през ден и така ще му хванат спатиите на кукуво лято. А IMEI (International Mobile Station Equipment Identity е уникален номер, чрез който се идентифицира всеки мобилен телефон) се сменя за 2 минути и с нова карта изобщо няма възможност да бъдеш засечен. Единствената възможност за реално проследяване и извличане на данни от мобилно устройство е, ако някой има достъп до устройството или пък собственика сам си инсталира бъгнато приложение. Дълбоко се съмнявам, че истинските престъпници са толкова наивни, че да говорят за следващия удар по Скайп или да се уговарят кога ще бият цигани по Вайбър. Виж обаче софтуерът е идеално средство за проследяване разговорите или трансфера на данни на собствениците на някои малки и средни фирми, политици, обществени личности, че дори и обикновени граждани. А извлечената информация е идеално средство за изнудване и манипулиране в полза на... май на държавата и управляващите субекти.

За всяко специално разузнавателно средство има две познати схеми на използване:

1. Санкционирана употреба по реда предвиден в закона, и...

2. ..и всички останали употреби, включително от частен или друг характер.

По всичко изглежда, че с новата програмка от ГДБОП ще се занимават предимно с втората част.

Новината за новите шпионски практики на ченгетата със сигурност има една цел точно по тоталитарен модел - всяване на масов страх. Нещо като напълно прозрачните урни, дето работят безотказно в съчетание с бюлетини на твърда хартия, които се отварят, и комшията като член на СИК или наблюдател, който е вперил поглед в урната. Софтуерът може и да не работи, но ще смеете ли да се обадите на любовницата си вече по Вайбър? Ами ако жена ви има връзки в ГДБОП и ви провери? Не е шега работа. Масовият страх от надвисналата опасност е средство, което управленците вече 27 години използват, за да ни държат в напрежение. Миналата година умирахме от страх от бежанците, сега са на ред ромите, а накрая иде и подслушването.

И така случайно се сещам за сигнала в прокуратурата от 2013 г., когато за първи път стана ясно, че Цветан Цветанов като вътрешен министър на Борисов е разработил звено за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени, което е използвало техниката за мобилно подслушване т.нар. кечъри. Той беше съден и през 2015 г - оправдан. Сега май се връщаме там, където бяхме през 2013, че и по-рано. Цветанов, отново ли си надянал слушалките?

 

Та като чета за бъдещия шпионаж си мисля дали от службите не могат да правят и мусака. Този софтуер и без това ще следи целия ми живот, поне да са ми от полза.

PS Искам да припомня на всички, които смятат да се ровят в личния живот на хората един текст от Висшия закон в страната:

Конституция на Република България:

Чл. 34.

(1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.

(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

А ако полицията забрави за Конституцията на България... е арести не знам дали ще има, но няколко развода предвиждам...

 

Вижте и други материали по темата:

Летен шпионски роман с участието на ГДБОП, Skype и Viber

Всичко скрито за „осъдения Цветанов“ и как се събуди „невинен“. Истината за Цветанов, който „бори корупцията“!

Да си дойдем на думата*: ГДБОП вече може да шпионира "Вайбър", "Фейсбук" и "Скайп"

Какво се случи с делата срещу Цветан Цветанов

Съдът оправда Цветан Цветанов по делото с "кечърите"

 

Снимка: Дневник

 


31110