Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / EK ще препоръча запо...
EK ще препоръча започване на преговори със Северна Македония и Албания

EK ще препоръча започване на преговори със Северна Македония и Албания 

В интервю за Радио Свободна Европа Хан потвърди, че препоръката ще бъде обявена на 29 май, когато Европейската комисия ще публикува своя годишен доклад за напредъка на страните в процеса на разширяване, съобщава БНТ.

 

Както отбелязва еврокомисарят, от държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще се съгласят с препоръката на Европейската комисия.

 

По думите му след две седмици ще бъде представен годишен доклад на ЕК, в който ще има препоръка за започването на преговори за двете страни. Те са изпълнили условията и сега държавите-членки трябва да излязат с политически оценки.

 

Това ще бъде първата препоръка за Албания и десетата за Северна Македония.

От 2009 година Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване. Въпреки това, тази препоръка все още не добиваше съгласие от държавите-членки, които имат правомощия да вземат окончателно решение по този въпрос. Междувременно Скопие и Атина подписаха Преспанския договор, което трябва да деблокира евроатлантическия път на Северна Македония, предаде РСЕ.

 

По думите на РСЕ, Съветът на министрите на ЕС трябваше да реши да започне преговори за присъединяване с тези страни на среща през юни. Въпреки това в европейските кулоари циркулира информация, че дебата ще бъде отложен за по-късна дата, тъй като някои държави се нуждаят от одобрението на националните им парламенти и времето между препоръките и юнската ваканция е много малко, за да се спазят всички процедури.

 

Според неофициална информация на РСЕ, има признаци в ЕС, че обмисля възможен дебат за начало на преговорите за присъединяване на министерската среща през юли, която ще бъде първата важна сесия по време на финландското председателство на ЕС. Финландия поема председателството на ЕС на 1 юли.

 

 

Източник:https://frognews.bg/

 


99428