Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Екатерина Захариева ...
Екатерина Захариева директивно >> Няма да има нов мониторингов доклад

Екатерина Захариева директивно >> Няма да има нов мониторингов докладНяма промяна в позицията на Европейската комисия и няма нищо различно от миналата есен. Няма да има нов мониторингов доклад и няма промяна за мониторинга върху правосъдието.

Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева. 

Причината за изказването е черашния доклад от Брюксел, който бе обявен като шамар за България. Появиха се разнопосочни мнения, че мониторингът върху страната ни остава, но пък властта бе категорична - това е друг механизъм и има грешно тълкуване. Стигна се дори до искане на оставки, след като БСП излязоха с декларация, в която призоваха правосъдният министър Данаил Кирилов да напусне поста си. Причина за искането е и обещанието, дадено от Кирилов, ако мониторингът бъде върнат. 

"Не очакваме нов мониторингов доклад от Европейския съюз. България е единствената държава, която се придържа към критериите за бюджетен дефицит", категорична беше Захариева. 

Вицепремиерът изтъкна, че реформите не се правят заради някого, а заради българските граждани. Реформата е процес и тя трябва да продължи, настоя Захариева. 

Тя подчерта, че докладът за сътрудничество и проверка не може да възпрепятства по някакъв начин пътя ни към чакалнята на еврозоната. 

Външният министър изтъкна още, че от днес за краткосрочни бизнес пътувания до Европейския съюз няма да има карантина. 

По отношение на сезонните работници препоръката на Министерство на външните работи е да се пътува само в краен случай. Бавно, с премерен риск се връщаме към нормаността, каза външният министър.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 


126409