Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Екипажът, който се о...
Екипажът, който се опитва да постави рекорд по скоростен околосветски полет, пресече Южния полюс (Видео)

Екипажът, който се опитва да постави рекорд по скоростен околосветски полет, пресече Южния полюс (Видео)Международният екипаж, който със самолета "Гълфстрийм Джи-650-И Ар" се опитва да постави рекорд по скоростен околосветски полет, пресече Южния полюс по пътя си към град Пунта Аренас в Чили, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Екипажът оповести, че е прелетял над Южния полюс и се е насочил към Пунта Аренас, се казва в комюнике на организаторите на полета "One More Orbit" (Още една орбита). Те предупредиха, че от борда на самолета е невъзможно да се забележи американската антарктическа станция "Амундсен-Скот", която функционира от 1956 г. Причината за това е, че сега цялото осветление на станцията е загасено, за да не се попречи на провеждащите се там важни експерименти.

Самолетът излетя от космическия център "Джон Кенеди" в Кейп Канаверал във вторник. След като в сряда пресече Северния полюс, "Гълфстрийм Джи-650-И Ар" кацна в столицата на Казахстан за дозареждане с горива. Там към екипажа се присъедини руският летец-космонавт Генадий Падалка. Той остана на остров Мавриций, където самолетът отново кацна за дозареждане с гориво.

 

Екипажът включва бившия астронавт на НАСА Тери Въртс, британския летец Хамиш Хардинг и още шестима души от Великобритания, Германия, Дания, Полша, Украйна и РЮА.

От Чили екипажът планира да се върне във Флорида.

 

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/


106027