Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Екипажът на SpaceX с...
Екипажът на SpaceX се готви за завръщане на Земята

Екипажът на SpaceX се готви за завръщане на ЗемятаДвамата астронавти, които са екипажът на "Спейс Екс", се готвят да се завърнат на Земята, като паднат с капсула в океана, съобщи Асошейтед прес.

Това ще е първо подобно приземяване от 45 години и астронавтите са се подготвили със специални кесии, които да използват, ако им прилошее.

Частната компания "Спейс Екс" и НАСА планират да върнат астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен от Международната космическа станция на Земята в неделя следобед с капсула "Дракон", която да падне в Мексиканския залив край бреговете на Флорида.

Управлението на полетите следи внимателно движението на урагана "Айсая", който се очаква да достигне източните брегове на Флорида. Властите в Маями отправиха предупреждение за евакуация на плажовете.

Хърли сподели, че ако с Бенкен се почувстват зле и им се доповръща, докато се клатушкат в капсулата, очаквайки да бъдат изтеглени от океана, няма да е необичайно. Астронавтите, които са се връщали в началото на 70-те години от първата космическа станция на НАСА "Скайлаб", не са се чувствали много разположени след приводняването, отбеляза Хърли.

Нормално е да ти се повръща, когато се приводняваш, каза той по време на последната си пресконференция от борда на МКС, преди двамата с Бенкен да се отправят в събота към Земята.

Това ще е първо приводняване за "Спейс Екс" с астронавти на борда, то слага край на двумесечния тестов полет, който започна на 30 май.

Тогава "Дракон" на "Спейс Екс" се отправи към МКС от космическия Център "Кенеди" на НАСА - първо изстрелване на екипаж от американска земя от десетилетие. Капсулата се скачи с МКС на 31 май и оттогава двамата астронавти са част от екипажа на станцията, като извършиха опити и космически разходки. След като Хърли и Бенкен отпътуват, на борда на МКС остават трима души - един американски астронавт и двама руски космонавти. 

 

Източник: https://lupa.bg/

 

 


132212