Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Екоактивисти на прот...
Екоактивисти на протест в цяла България: Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!

Екоактивисти на протест в цяла България: Долу ръцете от морето, планините, реките, горите!Протести под наслов "Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!" организират днес от инициативата "За да остане природа в България" и още няколко екоорганизации в редица градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград.

По програма в столицата екоактивистите ще се съберат в 18,30 часа край паметника на Алеко на бул. Витоша и протестното шествие ще тръгне към Народното събрание.

Ето и призива за събитието:

ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа Натура 2000. Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!

Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000:

Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

От природозащитните организации припомнят, че предложенията вече са приети на първо четене и че се очаква много скоро да бъдат гледани и на второ четене без да се отчетат становищата на гражданските организации и научните институции.

 

 

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти

Протест срещу презастрояването на Черноморието

Света вода ненапита >> Радослав Русев: Имотът със строежа на Тюленово не е мой, но и там всичко е изрядно

Нова порция мистериозни боклуци. Този път край ТЕЦ ”Брикел”

Докога Борисов ще произвежда "слонове за отстрел"?

Какво се случва под носа ни? Че нещо много замириса

 

 


128872