Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Екшън в туризма - би...
Екшън в туризма - бивш зам.-министър скочи на Ангелкова с горещи въпроси*

Екшън в туризма - бивш зам.-министър скочи на Ангелкова с горещи въпроси*Родното Черноморие не се слави с добри условия за туризъм. Няколко министерства наред не могат да се справят с високите такси за чадър и шезлонг, фекалните води се изсипват без никакви проблеми в морето, на метри от къпещите си туристи, застрояването на самите плажове се оказва, че е не проблем, а концесиите често се взимат с голяма въпросителна.

 

В полезрението на всичко това се оказва ресорният министър Николина Ангелкова, която за пореден път оглави министерството може би в резултат на това, че се справя добре. На редакционната си поща информационна агенция ПИК получи отворено писмо от бившият зам.-министър на туризма и предсдедател на Европейския институт за стратегически анализи Бранимир Ботев. В него той задави повече от интересни въпроси към Ангелкова. 

 

Ботев е бил член на Консултативния бизнес научен съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012 г. е бил член на УС на "Деловая Россия", а през 2008 г. - на УС на Националния борд по туризъм.

 

През 2007 г. е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки. През 2006 г. Ботев е бил председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. В периода 2002 - 2004 г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба "Розова долина" АД, гр. Карлово. Съосновател и съпрезидент е на Българо-Белгийската асоциация "Best2Be". От 1999 г. до 2000 г. е член на Управителния и Научния съвет на Европейския институт по публична администрация, а преди това - старши съветник и секретар на Съвета по администрация в Министерския съвет. От 1988 г. до 1992 г.

 

Бранимир Ботев е бил генерален директор на Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри "Марком". През 1988 г. е работил във Франция с екипа на президента Франсоа Митеран. През 1987 г. е бил генерален директор на Института по маркетинг, а преди това - съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на българо-германското търговско дружество "ИБИКО".

 

Ботев е дипломиран магистър по "Социология" с профил "Социално управление". Специализирал е "Стратегическо управление и маркетинг" във Франция. Владее френски, английски, руски и арменски език.

 

Агенция ПИК публикува въпросите на г-н Ботев без редакторска намеса, а дали те ще получат отговор остава да видим: 

 

Във връзка с трескавата активност на г-жа Ангелкова и публично отразяваните й нескончаеми проверки по морето, у мен възникнаха редица въпроси, част от които ще отправя сега, а част ще запазя за по-късен период, когато ще имам още повече информация и факти за тяхното реално осветляване.

 

  1. Ако премиера Борисов не беше побеснял за таксата „празен стол“ и не я беше изпратил да провери на място, каква щеше да бъде реакцията на Ангелкова? Защото за фекалиите изтичащи в морето на плажа в Крайморие, функционирането на частен паркинг, край залива Болата, наглото поведение на мутрата-концесионер, който събираше пари за такса „шалте“, сблъсъците на групи силоваци по къмпинги и на Слънчев бряг, Ангелкова изобщо не реагира, беше по-тиха от водата и по-ниска от тревата сякаш става дума за туризма на Марс, а не на българските курорти.

 

  1. Какви са реалните й мотиви за безумния натиск и нелепите проверки на Корал? С тези действия не се ли разчиства терена  за определен „инвеститор“, който ще сложи ръка на прилежащите до плажа имоти, за сметка на природолюбителите и последните останали девствени кътчета по родното Черноморие?

 

  1. Притежават ли свекърва й и съпругът й фирма за недвижими имоти и подготвяли ли са процедури и сделки на имоти в курортни зони на България?

 

  1. В българските медии излезе информация, че министър Ангелкова е възложила еднолично на социологическа агенция срещу 114 000 лв. да осъществи промени в Националната Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г. Само да припомня, че съответната Стратегия беше приета от МС с Протоколно решение 22 от 04.06.2014 г. и само органът, който е приел съответния нормативен акт може да възлага промени и извършва промени. Как е убягнал този очевиден юридически факт на министър Ангелкова (която твърди, че има диплом за завършено образование по право)? Тук въпросите са повече от един:

 

-         След като има приета дългосрочна Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма през 2014, съгласувана с бранша, всички български министерства и одобрена лично от г-н Талеб Рифай, генерален-секретар на Световната организация по туризъм, кое налага само след 3 години и половина същата да се осъвременява. Какви са официалните мотиви на министър Ангелкова и пред кого ги е депозирала?

 

-         Има ли взето решение на МС за изменение и допълнение на собствения му нормативен акт (Стратегията) и възложил ли е министерски съвет на министър Ангелкова правомощия за това? Ако да, кога и с какъв документ?

 

-         След като цялата Национална Стратегия като разработка на 119 страници (без приложенията) е изработена и приета без държавата да похарчи и 1 лев, кое наложи похарчването на 114 000 лв. за нейното „осъвременяване“? Моля, министър Ангелкова публично да обясни! Обещавам, че ако това се случи ще присъствам и лично ще й задавам въпроси, отговорите на които обществото трябва да получи.

 

-         Какви хонорари са изплатени на хабилитираните лица и експертите, привлечени да работят по допълнението на стратегията?

 

  1. Защо България е на незавидното 73-то място в световната класация за развитие на туризма и вярно ли е, че спрямо предишен период имаме спад в класацията?

 

 И последен въпрос колко нощувки осъществени от чуждестранни туристи посетили България отчита министерството на туризма и каква е средната цена на нощувка?

 

  1. Защо отчетните данни на министерство на туризма и на водещите международни институции за прихода, който генерира туристическата индустрия в България се разминават с милиарди левове?

 

Считам, че в интерес не само на туристическата индустрия, но на икономиката като цяло и на българското правителство е отговорите на тези въпроси да бъдат публични и министър Ангелкова да поеме отговорността да ги даде лично.

 

С уважение към работещите в туризма и с очакване към министър Ангелкова,

 

Бранимир Ботев

 

Директор на EISA

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://pik.bg/