Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Екскметът на Благоев...
Екскметът на Благоевград не можа да осъди за 1 лв. съветник, критикувал го за депото на отпадъци

Екскметът на Благоевград не можа да осъди за 1 лв. съветник, критикувал го за депото на отпадъциБившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов не можа да осъди общинския съветник от ДСБ Калоян Ханджийски за 1 лв. обезщетение на морални щети.

Районният съд отхвърли иска на Камбитов, като решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Ва 27 юли 2018 г. общинският съветник Ханджийски направил изказване пред медии, че е получил сигнали от граждани за нарушения на кмета Камбитов, свързани със затваряне на старото депо и изграждането на ново за битови отпадъци. "Там има ясни закононарушения, които ще предам на прокуратурата. Те визират това, че се финансира проекта с пари за транспорт, тоест няма нищо общо с програмата, която не се изпълнява по предписание. Не се извозва, напротив зарива се… Извършват се криминални действия, което за жалост ще окаже влияние на хората. Имитира се извозване, което не се случва на практика", казал съветникът пред журналисти.

По това време кметът Камбитов бил в оптуск, но разбрал от медиите за отправените нападки. Заради това е завел дело в съда, защото смята, че твърденията на съветника "са изцяло неверни и не съответстват на действителните факти". Кметът тварди още, че Ханджийски уронил престижа и доброто име на община Благоевград, създал страх в гражданите и недоверие спрямо действията на кмета, създал впечатление у населението, че се извършват закононарушения при депонирането и извозването на боклука до изграждане на ново регионално депо. С думите си съветникът уронил честта, доброто име и достойнството му. Камбитов бил обиден, огорчен и засегнат, не толкова, че е насочено нещо срещу него, а по-скоро, че се обезличава труда на хората които работят в общинска администрация.

Според съда обаче длъжностните лица и политиците, при изпълнение на служебните си задължения, подлежат на критика в по-широки граници от обикновените граждани. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и широтата на възгледите за съществуването на демократично общество, в което свободата на изразяване е едно от условията.

Във всички случаи следва да има баланс между свободата на изразяване и накърняване на репутацията на другите.

Съдът прие, че във въпросното изказване балансът не е нарушен, защото съветникът е казал за постъпили сигнали за сметището. Магистратите приемат, че това не изрази, пряко насочени към кмета и целящи да уязвят достойнството му. "Не всяко неприятно усещане, отрицателни емоции и душевни изживявания от публикации в печатни издания или от медийни изяви следва да бъдат обезщетявани, а само тези, които са в резултат на обидни и клеветнически квалификации, целящи да унизят ищеца и накърняващи по недопустим начин честта, достойнството му и правото на защита на личния живот. В процесното изказване извън внушението за незаконност на действия при изграждане на сметището, не се съдържат клеветнически или обидни изразни средства срещу ищеца", мотивират се магистратите и отхвърлиха исковата молба като неоснователна.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Безхаберието на системата, която УБИВА! Занижават данните за замърсяването... и вчера... и днес! Извратено е това! Можем дори с Чернобил да го сравним!

Държавата - убиец № 13 (ОБНОВЕН)

Абсурдно закъснелите мерки!

Гарван гарвану око не вади!

ПИАР въздух не чисти!

Нова доза гениалности на столичните общинари


118242