Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Експерт: Българското...
Експерт: Българското вето за Северна Македония е шамар и за Сърбия

Експерт: Българското вето за Северна Македония е шамар и за СърбияРешението на България да не одобри преговорната рамка на Европейския съюз със Северна Македония и с това да блокира пътя на тази страна към членство в ЕС, представлява сериозен удар върху целия регион на Западните Балкани и с това и върху Сърбия, върху проевропейските сили и процеса на демократизация на страните от региона, заяви Балша Божович, председател на изпълнителния комитет на Регионалната академия за развитие на демокрацията, пише белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА.

Според Балша Божович през изминалия период Северна Македония е показала недвусвмислена воля да стане демократична, уредена страна, която сътрудничи с всички свои съседи, решавайки проблеми, които са създавани от десетилетия. Въпреки това, въпреки всички реформи, които осъществи тази страна, тя не успява да получи онова, което заслужава и да напредва на своя път към членство в ЕС, смята Божович.

След много години на неоправдано отлагане, ЕС не успя да осъществи обявеното по-рано решение за започване на преговори с тази страна, което поставя под въпрос доверието към ЕС в региона. Особен проблем е, че тази стъпка окуражава всички онези, които са против европейската интеграция, модернизация и демократизация на държавите в региона, заяви Божович.

Според него ЕС трябва да вложи допълнителни усилия, за да се реши този проблем и с това да защити не само европейското бъдеще на региона на Балканите и всички демократични и проевропейски сили в тях, но и своята политика и мисия в цяла Европа, пише белградският вестник.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


140712