Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Експерт: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

Експерт: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за дететоГрешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето заради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това каза Иван Нейков, бивш социален министър, а сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Нейков обясни, че Националната стратегия за детето е опит да се координират ангажименти и усилия на много институции и на цялото ни общество с една единствена цел – да се осигури развитие и реализиране на капацитета на всяко дете в България.

Според Нейков в документа е възможно да има теми за дискусия, но това е визията, погледът, който обществото ни трябва да има по темата за развитие на детето през следващите 10 години. По отношение на бурните дебати в обществото, предизвикани от стратегията, Иван Нейков коментира, че е изумен от непрофесионалните изказвания, които се разпространяват в медийното пространство. „Цяла Европа, включително и България, в продължение на десетилетия говори за създаването на т. нар. детско правосъдие, в което да бъдат защитавани интересите на децата“, допълни Нейков.

По думите му подобна истерия може да бъде обяснена с непознаване на стратегията. Да се твърди, че 66% от родителите ще бъдат криминално проявени, а забраната за физическо насилие над дете е насилие над родителите, е уникално непознаване и емоционално отношение по толкова важни проблеми, каза още Нейков. „Правителството си сърба попарата, която само надроби. А някой ревне, а веднага даваме заден ход. Това е стратегия, да не кажа и традиция, моето предложение е 6 месеца преди избори нищо да не се прави в България, защото каквото и да се направи, се спира. Грешка е, че се спира стратегията, по нея може да има много дискусии, но една голяма част от протестиращите твърдят, че това е закон, който лишава някого от нещо. Това не е закон, става дума за документ, който показва, как ще се развива този въпрос през следващите 10 години“, обясни Иван Нейков.

 

Източник: https://www.actualno.com/


97509