Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Експерт: Откритият огромен боен арсенал не е предназначен за България

Експерт: Откритият огромен боен арсенал не е предназначен за БългарияРазследващите откриха в столичния кв. "Редута" голямо количество автомати, пистолети и друго оръжие

 

В България няма групи, които биха се възползвали от откритото рекордно количество незаконно оръжие, то вероятно е предназначено за навън - това коментира старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов пред радио "Фокус".

 

 

Той уточни, че използването на автоматично оръжие в България е рядко през последните години и откриването на подобно количество не се е случвало от 90-те години насам.

"Прави впечатление, че е открито огромно количество автоматично оръжие и спусъци от гранатомети. Тоест, това не е просто оръжие за криминална група, която прави обири и въоръжени грабежи. Това изглежда като нещо много сериозно и не е ясно в крайна сметка, дали не става дума за канал за терористична група", добави експертът.

Той определи проведената акция, в която държавата е платила за част от оръжията, като контролирана доставка, като правилен ход, защото по този начин разследващите достигат до много квалифицирана криминална група.

 

 

"Важно е да се уточни дали оръжията са произведени в България или са внесени отвън", каза още Безлов и добави, че такива автомати се произвеждат също и в Централна Европа.

"И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод "Арсенал", но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи", посочи началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Експерти коментират, че задържаното количество нелегално оръжие говори за схеми, действали с години.

"Цевите и кутиите на стрелковите оръжия са под режим. Имат фабричен номер, който се завежда в производствения цех", каза Станчо Петков, експерт по въоръжението.

Георги Маринов, който е вещо лице по оръжия и боеприпаси в съда посочи, че е възможно това да е сделка с държави, които не се интересуват от произхода и допълни, че автоматичните калашници не са за масова употреба, а картечните пистолети "Скорпион" може да се използват успешно за терористични цели.

Засега не е ясно на колко от задържаните прокуратурата ще повдигне обвинения. От ръководството на завод "Арсенал" отказаха коментар за акцията и заявиха, че все още не са получили официална информация от разследващите.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://dnes.dir.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Позор! >> Правителствен PR с проблемите на националната, европейската и глобалната сигурност! (ОБНОВЕН)

Хвали се, но не е похвално! Тревожно е >> Борисов пред МС: Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат

Празничен PR >> Борисов и Цацаров отчитат успешна акция, спипани са десетки пистолети и автомати

 

 

 

 
 
 

 

 

 


83253