Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Експерт на

Експерт на "ДНЕС": "Топлофикация - София" има мафиотско отношение към клиентитеИстински скандал гръмна във вторник в Столична община. Управата на София без никакви обяснения и причини реши да отмени насрочената среща на Комисията за защита на потребителите, неправителствени организации и граждански сдружения, омбудсмана на републиката - Мая Манолова с монополиста „Топлофикация“ АД.

Администрацията на Йорданка Фандъкова се скри най-позорно от всички присъстващи и журналисти, за да не отговарят на неудобни въпроси. Срещата бе свикана, за да може „Топлофикация“ да обяви как ще бъдат компенсирани стотици хиляди граждани от София, които в продължение на близо седмица бяха оставени без парно и топла вода. Последните няколко дни след редица уговорки и смешни оправдания ръководството на дружеството обещава все пак компенсации да има. На срещата трябваше да се уточни какви ще са те и как потърпевшите трябва да ги получат. Столична община, която е принципал на „Топлофикация“ обаче реши да застане срещу гражданите и да се съюзи с монополиста. Явно санкциите за дружеството ще са само на думи, а абонатите няма и да видят лев от обещаните обезщетения.

Скандалът е невероятен. Той е показателен за отношението на собственика "Софийската община" как "Топлофикация - София" изпълнява задълженията си, както и как третира клиентите си. Това е типично мафиотско управление. "Топлофикация-София" от крайна комерсиализация преминаха в мафиотско отношение към клиентите. Целта на тази среща беше да стане ясно как хората ще получат своето обезщетение. А не формално.

Дружеството отказа предложението на "ДНЕС" да се подписват договори с клиентите и конкретно на всеки месец да се отчитат сметките за това, кой колко е изразходвал.  Сега абонатът плаща на база на това, което е изразходвал предишната година, а чак през август дружеството изравнява сметките. Така гражданите дават безвъзмезден кредит на "Топлофикация", заяви експертът Георги Христов.

Докато течеше аварията подчинената на Бойко Борисов кметица – Фандъкова реагира на проблема едва 3 дни след започването му. Във вторник тя за пореден път доказа, че не е на поста си, за да се грижи за благополучието на софиянци, а за да прикрие поредния корупционен обръч.

Необяснимото отменяне на срещата доведе до редица въпроси.

ЗАЩО Столична община и в частност гербаджийската креатура Йорданка Фандъкова не лобират за защита на интересите на гражданите, а подкрепят „Топлофикация“?

ЗАЩО Столична община като принципал на монополиста не са направили необходимите проверки на топлопреносната мрежа, за да не се достига до такива аварии?

ЗАЩО Столична община не реагира, когато стана ясно, че  още през 2015 г. „Топлофикация“ АД има над половин милиард дълг?

ЗАЩО Столична община оставя дружеството да съдира своите клиенти и да ги съди за 21 стотинки?

Въпросите са много и нито един отговор не е в полза на г-жа Фандъкова. По всяка вероятност интересите на Столична община и „Топлофикация“ са прекалено близки и те не са в полза на гражданите.

Досега сме виждали много доказателства за некадърното управление на Йорданка Фандъкова – дупките в току-що ремонтирани улици, провалът със снегопочистването, уличните кучета, мръсния въздух. Това обаче е първият случай, при който явно проличават топлите връзки между една компания и една община. Вместо Фандъкова да е тази, която да настоява всеки един ощетен потребител да получи заслужената компенсация, тя се крие. Сега остава да видим дали този театър ще продължи. Ако ли не, нито Общината, нито „Топлофикация“ ще се отърват от хилядите граждански иска, които ще завалят към тях. А може и до съд да се стигне...