Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Експерт тревожно: Ид...
Експерт тревожно: Иде голямо бедствие в земеделието през следващите дни и силно поскъпване на зеленчуците

Експерт тревожно: Иде голямо бедствие в земеделието през следващите дни и силно поскъпване на зеленчуцитеСланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев от Националния съюз на градинарите в България пред "Труд".

Той алармира, че има дефицит на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко спрямо 2017 г. "С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше засегната от дъждовете и градушките", коментира Велев.

По думите му секторът страда от липсата на работна ръка, тъй като при чушките няма как да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със субсидиите на тези земеделци, което прави отглеждането на чушки в страната ни нерентабилно.

"Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, но другите зеленчуци – няма", допълни той.

Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за изминалата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен спрямо миналата. Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лв. за килограм на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лв., дори на борсите в по-големите градове.

В сравнение през изминалата година цените са били съответно 0,94 и 1,18 лв. за килограм на едро. Междувременно и оранжерийните и вносните домати поскъпват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лв. за килограм на едро.

В сравнение с 2017 г. цените са били с 32% по-ниски – по около 1,55 лв. за кг.

В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лв. за килограм на едро или с 14 стотинки по-скъпо за килограм, спрямо 2017 г. Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лв. за килограм на едро.

 

Източник: https://www.blitz.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Като няма хляб, яжте... партийни лозунги и ПиАр

За Бога, братя, не яжте! (ОБНОВЕНО)

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Сърдити старчета... в България

За Бога, братя, не яжте! (ОБНОВЕНО)

Геноцидът на българското село – от комунистите до псевдодемократите

 

 76894