Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Енергиен експерт: Ня...
Енергиен експерт: Няма нужда от АЕЦ „Белене“, това е политически инат

Енергиен експерт: Няма нужда от АЕЦ „Белене“, това е политически инат„Нова нотификация за АЕЦ „Белене“ е абсолютно необходима. Тук нито се знае бюджетът на проекта, кои са участниците в него, кога ще започне реалното изпълнение на проекта. Не може да твърдиш, че един проект, направен преди аварията във Фукушима и преди Европейската директиви за новата общностна рамка на ядрената безопасност, е валиден“. Това коментира пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

По думите му в този проект геополитика и много интереси на „Росатом“, които искат да стъпят в Европейския съюз:

„Фалшиви са твърденията, че ще се произвежда най-евтината електроенергия. Точно обратното. „Дженерал илектрик“ и „Фраматом“ не са инвеститори, те са подписали един меморандум за разбирателство. Те са продавачи на оборудванеИнвеститорът е този, който се нагърбва с пазарния риск“.

В предаването „Нещо повече“ Хиновски допълни:

България няма нужда от АЕЦ „Белене“. Има редици по-евтини и по-щадящи потребителя инвестиции. Дори да тръгне изпълнението на проекта, трябва проектът да мине всички тежки процедури, които ще отнемат години. Ние не знаем какво ще строим в Белене... Тук се проявява един политически инат“. 

 

Снимка: БГНЕС

Източник:  https://bnr.bg/


129231