Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Ердоган заплаши да п...
Ердоган заплаши да пусне в Европа милиони бежанци

Ердоган заплаши да пусне в Европа милиони бежанциЩе отворим вратите, заяви турският президент

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че Анкара ще изпрати намиращите се в страната 3,6 милиона сирийски бежанци в Европа, ако ЕС определи турската военна операция в Сирия като окупация.

"Ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци по пътя към вас", заяви Ердоган в реч пред депутатите от неговата управляваща партия, предаде „Ройтерс“. "Анкара няма да приеме никаква критика по отношение на военните си операции в Сирия", посочи той, твърдейки, че операцията "Извор на мира" е стартирана за борба с десетки терористични групи, които "се скитат свободно в североизточна Сирия, без да срещат никаква съпротива".

Провежданата от Турция военна операция е посрещната от вълна от международни критики, като в частност Европейският съюз призова Анкара да спре "едностранните военни действия", за да се избегне "по-нататъшно подкопаване на стабилността на целия регион", предаде БНР. 

Междувременно Ердоган посочи, че турските военни сили, които нахлуха в Сирия, са убили досега повече от 100 бойци на кюрдските милиции в североизточния граничен регион на съседната страна. "В момента операцията продължава с участието на всички наши части. Досега са убити 109 терористи", посочи той пред членове на неговата партия в Анкара. Според президента Турция иска да предотврати създаването на "терористична държава".

 

Източник: https://m.fakti.bg/


114362