Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ЕС не може да се при...
ЕС не може да се присъедини към Истанбулската конвенция заради България

ЕС не може да се присъедини към Истанбулската конвенция заради БългарияМоже да се каже, че България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол. Въпросът към нея беше зададен от депутата от БСП Иво Христов, който попита "дали има предприети действия за оттегляне на подписа под документа и каква позиция ще изрази българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от ЕС".

 

"Нашият съвет по европейските въпроси е одобрил следната позиция – няма как да подкрепим решението на Съвета на Европа за включването от името на ЕС в конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие поради решение на българския Конституционен съд", каза Захариева.

 

Заседанието на съвета, който изготвя националните становища на България за Европейските съвети, е било на 1 ноември. "Във връзка с това може да се каже, че България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Истанбулската конвенция", добави вицепремиерът. 

"След като една от държавите изрази такова несъгласие и няма единодушие, няма как ЕС да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, не може да я прилагат. Така че това ще бъде позицията, която България ще изрази на съвета, и което по процедура означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията", каза още Захариева.

 

Всички останали 27 държави, членки на ЕС, са подписали Истанбулската конвенция. Разследване на "Дневник" установи, че международният документ, който цели да изгради гръбнака на законодателство и превенция срещу насилието на жени, се оказа обединяваща кауза за националисти (включително партньорите в управляващата коалиция), "правозащитни" организации, свързани с десни консерватори в САЩ, крайни евангелисти, както и свързани с руската хибридна машина "патриоти" и БСП.

 

След успешната им пропагандна кампания от ГЕРБ поискаха тълкувание от Конституционният съд, който реши през юли, че конвенцията противоречина българската конституция.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Егоизмът – цветето, което поливахме, за да убива нас и децата ни

А отхвърлихме прословутата Истанбулска конвенция!* >> 142 са жертвите на изнасилване у нас за 2017 г.