Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / ЕС не признава Лукаш...
ЕС не признава Лукашенко за президент

ЕС не признава Лукашенко за президентЕвропейският съюз не признава Александър Лукашенко за законен президент на Беларус, заяви дипломат №1 на Брюксел. Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, заяви пред Европейския парламент, че изборите на 9 август, които дадоха шести мандат на Лукашенко на власт, са били измамни.

Лукашенко се сблъска с огромни протести срещу своето управление след оспорваното гласуване и широкото осъждане от международната общност за жестоки репресии срещу демонстрантите от неговите сили за сигурност.

"Ситуацията е ясна за нас. Считаме изборите на 9 август за измамни", каза Борел пред парламента.

"Не признаваме Лукашенко за легитимен президент на Беларус."

ЕС вече заяви, че не признава повторното избиране на Лукашенко за легитимно и е в процес на подготовка на санкции срещу лицата, отговорни за фалшифицирането на вота и репресиите срещу протестите.

Борел каза, че са задържани над 7500 мирни протестиращи и са документирани 500 случая на изтезания.

Дипломати обаче твърдят, че санкциите на ЕС срещу Беларус са блокирани от Кипър, който изисква първо мерки срещу Турция по спора за сондирането за природен газ в Източното Средиземноморие.

Борел заяви, че е заложено доверието в ЕС и призова държавите-членки да приемат санкциите - за които е необходимо единодушно гласуване - преди срещата им на върха в Брюксел в края на следващата седмица.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 
 

136737