Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ЕС ни дава 118 милио...
ЕС ни дава 118 милиона евро за извеждане на ядрени мощности

ЕС ни дава 118 милиона евро за извеждане на ядрени мощностиЕК предложи днес бюджетът за европейската сигурност до 2027 г. да бъде 4,8 милиарда евро. Това представлява повишение от 1,3 милиарда евро спрямо действащия бюджет. Повишението е обяснено с ”все по-сложните заплахи в международен план”.

 

Предвижда се 2,5 милиарда евро да бъдат за фонд "Вътрешна сигурност", 1,2 милиарда евро да бъдат насочени към безопасното извеждане от употреба на ядрени съоръжения, а 1,1 милиарда евро да бъдат за укрепването на службите на ЕС в областта на сигурността.

 

Предвижда се с помощта на фонда за вътрешна сигурност да бъде увеличен обменът на данни между правоприлагащите власти, да бъдат подкрепяни съвместните трансгранични дейности, да бъде повишена способността за борба с престъпността, за предотвратяване на престъпления и за справяне с радикализацията. Един милиард евро ще останат в резервен фонд за непредвидени случаи.

 

Близо 1,1 милиарда евро ще бъдат насочени към допълнително укрепване на службите на ЕС в областта на сигурността – Европол, агенцията за обучение в областта на правоприлагането и Европейския център за наблюдение на наркотиците. ЕК предлага механизмът за гражданска защита да получи 1,4 милиарда евро в допълнение към 4,8 милиарда евро за бъдещото финасиране в областта на сигурността.

 

Програмите на ЕС за подпомагане на извеждането от употреба на ядрени съоръжения предвиждат до 2027 г. България и Словакия да получат 118 милиона евро, а Литва – 552 милиона евро, цитира bTV.

 

За същата цел и за управление на радиоактивните отпадъци от съоръженията за ядрени научни изследвания на ЕК са предвидени 348 милиона евро, а 160 милиона евро ще бъдат насочени към дейности, свързани с общата ядрена безопасност.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – Първа част

ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – Втора част

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!

Експертът на "ДНЕС" Георги Христов: ЕРП-та не могат да се разпродават с лека ръка

"Сделката“ за ЧЕЗ: Всички пътища водят към… Борисов и стремглавия упадък на властта!

Стига лъжи! Режим на тока има... властта ни върна в 1984 г.