Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / ЕС предупреди за опа...
ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела

ЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във ВенецуелаЕС предупреди за опасностите от военна ескалация във Венецуела и подчерта, че ще продължи участието си в международни инициативи в опит да се намери мирно решение на кризата в тази страна, предаде Франс прес.

"Категорично изключваме всякаква подкрепа или приемане от ЕС на военна ескалация във Венецуела", заяви шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини на пресконференция след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

Испанският външен министър Жозеп Борел изрази безпокойство от сведенията за разполагане на военни сили на САЩ при границата между Колумбия и Венецуела, предава БТА.

"Тези информации трябва да бъдат потвърдени. Ние обаче трябва с всички средства да избегнем военна ескалация във Венецуела", каза той.

Като съпредседатели на международната контактна група за Венецуела, ЕС и Уругвай ще изпратят експертна мисия тази седмица в Каракас "за оценка на нужната подкрепа за започване на демократичен и мирен преход" и по-конкретно организиране на свободни президентски избори, уточни Могерини.

"ЕС изразява съжаление за решението на властите на Венецуела да върнат обратно вчера петима консервативни европейски депутати, но не се очаква мисията ЕС-Уругвай да срещне трудности", увери тя.

"Изход от политическата криза във Венецуела могат да бъдат само президентски избори. Според нас този демократичен изход е поверен на (председателя на венецуелския президент и самообявил се за и.д. президент) Хуан Гуайдо, защото днес той има легитимността да организира тези избори", заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Не може и дума да става президентът Николас Мадуро да бави топката и в крайна сметка да бъде победител. Затова е важно да поддържаме натиска върху режима", заяви германският външен министър Хайко Маас, намеквайки за възможността от налагане на нови санкции.

За нови санкции обаче е нужно единодушното съгласие на всички страни от ЕС, а някои от тях са против затягане на санкциите, казаха дипломатически източници.

СподелиПриятел

 

 


90256