Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / ЕС с нов режим за на...
ЕС с нов режим за налагане на санкции за използване на химически оръжия

ЕС с нов режим за налагане на санкции за използване на химически оръжияМинистрите на външните работи на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха новия режим на налагане на санкции по отношение на физически и юридически лица, които според Общността са отговорни за създаването и използването на химическо оръжие, независимо от тяхната националност и местонахождение. Това съобщиха от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз, чието заседание се провежда в Люксембург.

"Съветът прие нов режим на налагане на ограничителни мерки за справяне с проблема с използването и разпространението на химически оръжия. Това решение е пряка последица от заключенията на Европейския съвет на 28 юни", се посочва в изявлението на съвета.

Разработката на този механизъм беше стартирана в края на юни. Това решение беше взето ден след приключването на извънредното заседание в Хага на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по инициатива на Великобритания и САЩ във връзка с нападението с бойното отровно вещество новичок срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, а също така обвиненията по повод използването на химически оръжия от страна на правителствените сили в Сирия.

"Санкциите съдържат забрана за пътуване и замразяване на активи за лица, както и замразяване на активи на компании. Освен това на лица и компании от ЕС е забранено да предоставят средства на изброените", уточняват от Европейския съвет.

По-рано ЕС обяви, че планира бързо да разработи мерки за поддържане на международните стандарти чрез "режима на санкции", свързани с химическите оръжия в рамките на разработването на мерки в областта на сигурността след нападението срещу Скрипал в английския град Солсбъри.

 

Източник: https://www.blitz.bg/

 

 


78770