Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / ЕС засилва защитата ...
ЕС засилва защитата на хората, подаващи сигнали за нередности

ЕС засилва защитата на хората, подаващи сигнали за нередностиМинистрите на Европейския съюз приеха вчера директива за защита на разобличителите, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Директивата ще позволи подаването на сигнали за нередности в сферата на финансите, здравеопазването или екологията без страх от отмъщение.

Ролята на разобличителите отново е централна тема в Съединените щати, където втори разобличител проговори във връзка с украинската афера, станала повод за разследване за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, отбелязва "Франс прес".

 

На срещата в Люксембург министрите на правосъдието одобриха новите правила, които ще трябва в период от две години да станат част от националните законодателства на държавите членки.

 

"Никой не би трябвало да рискува репутацията си и работата си заради това, че е разобличил незаконни действия", заяви финландският министър на правосъдието Ана-Мая Хенриксон, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз.

 

В държавите - членки на Европейския съюз, защитата на разобличителите досега не беше една и съща. Само десет страни, сред които Франция, Италия, Великобритания и Холандия, предлагат на разобличителите пълна юридическа защита. На ниво Европейски съюз те се ползваха със защита само в няколко сфери, най-вече тази на финансовите услуги.

 

Отсега нататък защитата на разобличителите ще обхваща широк спектър от сфери, сред които: пазарите на обществени поръчки, финансовите услуги, прането на пари, сигурността на стоките и на транспортните услуги, ядрената сигурност, общественото здраве, защитата на потребителите и защитата на личните данни.

 

Директивата предвижда задължително създаване на ефикасни канали за подаване на сигнали в компаниите с повече от 50 служители и в градовете с повече от десет хиляди жители.

 

Разобличителите са насърчавани първо да използват вътрешните канали в организациите, в които работят, но няма да загубят защитата си, ако решат да прибегнат първо до външни канали.

 

Новите правила задължават властите и компаниите да реагират на информацията, предоставена от разобличителите, и да предприемат действия в срок от три месеца. Директивата предвижда да бъдат защитавани и хората, съдействащи на разобличителите.

 

Мари Теракол, координаторът на Програмата за защита на разобличителите в "Трансперънси интернешънъл", коментира: "Европейската директива е с похвално широк обхват и ще предотврати повтарянето на случаи като този на Антоан Делтур, разкрил "Люкслийкс", но, естествено, се ограничава до нарушенията на законодателството на Съюза и то само в някои области. Правителствата на държавите членки следва да осигурят в националните законодателства пълна защита на разобличителите, подаващи сигнали за всички нарушения, застрашаващи публичния интерес."

 

"Трансперънси интернешънъл" призовава европейските държави да осигурят защитата лицата, подаващи сигнали, при съдебни производства, да определят национален орган, отговорен за контрола върху прилагането на законодателството, както и да събират и публикуват данни в тази връзка.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


114236