Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Евгений Дайнов: Пред...
Евгений Дайнов: Предсрочните избори са неизбежни като изгрева

Евгений Дайнов: Предсрочните избори са неизбежни като изгреваАнализаторите Първан Симеонов от"Галъп", Добромир Живков от "Маркет линкс" и проф. Евгени Дайнов коментираха в обзорното предаване "Неделя 150" политическата ситуация с поглед към отминаващата година.

 

Първан Симеонов коментира социологическите данни за растяща подкрепа на протестите.

 

Според него социологията не показва нещо изненадващо. Традиционно българите са критични към властта.

 

"Очевидно има износване на публичния образ, а към това се добавят и и други фактори, както и кампанията за евроизборите, а защо не и парламентарни избори. Общата икономическа ситуация е по-добра от преди, но остават социалните неравенства. Затова протестите в последните седмици се ползват с подкрепа, а трябва да очакваме и нови протести. Много управления се самоуспокояваха с това, че протестите са дирижирани. Няма значение кой организира един протест, а дали има ниша. А ниша очевидно има," подчерта Симеонов. Според него шансът за предрочни избори е 50:50.

 

Добромир Живков подчерта, че "вече говорим за три четвърти от българите, които са неудовлетворени. Това се дължи на много натрупани проблеми. Въпросът е в това, че държавата като че ли през тази година успя да постигне някакви успехи. През януари ГЕРБ и БСП пак бяха изравнени. После правителството постигна някои позитиви с европредседателството."

 

Живков очерта тенденцията, че "доверието в управлението спада." Той окачестви протеста на майките като най-голямото гражданско събитие на годината.

 

Фрустрацията е на много високо ниво. В момента кризата е на нивото на протести срещу Орешарски през 2013-а година, допълни Живков.

 

Евгений Дайнов отбеляза, че "в хората, особено извън София, се трупа обида, прерастваща в гняв. Извън София чувството на обида много се е изострило. Там се знае какво се случва с обществените поръчки и колко се краде. Извън София се живее във феодализъм, а класическата буржоазия не иска феодализъм. Следват сериозни политически събития, а това означава, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни като изгрева.

 

Според Дайнов "управляват хора истински невежи". Властта не умее да се справя с кризи.

 

Според Първан Симеонов "обществото се разделя и с част от наивността си. То разбра, че бързи решения няма. Но ме притеснява, че може да се повтори пак грешката да повярваме пак в някого, а не в нещо. Виждам управелние, което няма концептуална визия, няма кураж да отстоява политики и това е доста притеснително. Това са протести за джоба, а не за ценности.

 

Европредседателството имаше обезболяващ ефект. С президента Радев за първи път цялата власт не е при ГЕРБ.

 

Дайнов смята, че е добре да има напрежение между властите:

 

"Всеки раздор във върхушката е добре за нас. Добре е, че има напрежение между президента и ГЕРБ и е добре, че БСП се изравнява с ГЕРБ. Това ще намали силата, която стоварват върху нас."

 

Президентът в момента е лидер на опозиционното говорене, от което страда БСП и парламентарната опозиция. БСП е на втора линия на опозицията, смята Живков.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Предсрочните избори вече са в дневния ред на целия политически спектър

Бойко Борисов – дето инак ни пази от комунистите – излезе Лъжец Номер 1

Политолог: Властта е във видим страх от протестите. За първи път няма отговор на въпроса "Кому да дадем пари, за да спрат да викат"
83460