Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Евродепутати от Итал...
Евродепутати от Италия и България питат ЕК за репресиите срещу Иванчева и Петрова

Евродепутати от Италия и България питат ЕК за репресиите срещу Иванчева и ПетроваИталианка от ЕНП пита Европейската комисия какво ще направи за да противодейства на антидемократични практики в България. Български евродепутат подкрепи искането й. ЕК трябва да даде становището си за 8 месечния престой на Иванчева и Петрова в ареста до края на януари.

 

Евродепутатът от Европейската народна партия Барбара Матера е направила официално запитване до Европейска комисия относно политическата репресия и нарушаването на човешките права на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.  Срокът за отговор от комисията е два месеца и се очаква да бъде получен в края на настоящия месец. От защитата на Иванчева съобщават, че са получили писмен отговор от офиса на Президента Жан-Клод Юнкер и Първия вицепрезидент на Европейската комисия Франц Тимерманс, които също следят развитието на случая.

 

Италианката задава два конкретни въпроса на Комисията. Първият е какво прави Комисията за разследването, разрешаването и наказване на тези очевидни нарушения на правата на човека?

 

Вторият въпрос към Европейската комисия е какво може да се направи за разследване и противодействие на тези антидемократични практики в региона?

 

Темата на запитването е посочена като: Политически репресии и нарушаване на правата на човека на две жени политици в България. Депутат  Матера посочва, че арестуването и лишаването от свобода на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кмет и заместник-кмет на район Младост на Столична община в България, постави под въпрос зачитането на демокрацията в региона.

 

„Няма доказателства срещу тези жени за предполагаемото им престъпление и те са били третирани с унижение на тяхното човешко достойнство по време на лишаването им от свобода, били са словесно малтретирани, подложени са на липса на достъп до слънчева светлина и чист въздух, затворени пространства и принуда.“

 

Матера обръща внимание още и на това, че в България не се спазват нормите на правовата държава, защото е пренебрегнат принципа за невинност до доказване на тяхната вина.


Споменава още липса на доказателства срещу Иванечва и Петрова и отказът да им бъде осигурена адекватна защита при ареста.  


„Г-жа Иванчева е демократично избран политик, чиито политически възгледи за поддържане на зелени зони в района, включително противопоставяне на проекти за незаконно строителство, и стартирането на дело, което да разследва приватизацията на определени имоти, противоречи на позицията на управляващата партия в България.“, завършва официалното обръщение на италианката евродепутатка.

 

В подкрепа на колегата си българският европейският депутат Севтослав Малинов подкрепи в своя позиция въпроса на колежката си от ЕНП Барбара Матера.

"Подкрепям повдигането на темата на европейско ниво, тъй като смятам, че демонстративното потъпкване на правата на тези две жени, заплашва да се превърне в норма в нашата страна. Управлението в България в нарушение на фундаментални правни принципи създава законови норми, с които се отрича едновременно от нашата принадлежност към ЕС, към общочовешките ценности, утвърдени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност.", заявява Малинов.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Окончателно! Иванчева остава под домашен арест

Иванчева: Обвинението за подкуп е мръсна циркаджийска история

Малтретираха ни, унижаваха ни - това е перверзия, казва Десислава Иванчева в първия си коментар извън ареста

"Младост" – тесен за душата на Иванчева е, искала да е кмет на София

СРС-ата на Иванчева: Я подгответе едно дарение!

 


86489