Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Еврокомисията ще пре...
Еврокомисията ще представи насоки за приобщаване на мигрантите в ЕС

Еврокомисията ще представи насоки за приобщаване на мигрантите в ЕСЕвропейската комисия ще представи следващата седмица насоки за приобщаване на мигрантите в ЕС. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен на видеоконференция, посветена на миграцията, предаде БТА.

Тя отбеляза, че насоките ще включват мерки до 2027 година. По нейните думи ЕС се стреми да въведе единна система за връщане на мигрантите без право на престой.

Фон дер Лайен заяви, че решение за промените в европейската политика за миграцията, което да задоволява всички, не съществува. Трябва да преодолеем различията, призова тя. По нейните думи миграцията обогатява европейското общество, когато е добре управлявана, но иначе може да внесе разделения.

Мигрантите са тласкани да напускат дома от бедност и липса на перспектива. ЕС трябва да предоставя възможности за законна имиграция, посочи Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че откривателите на ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер" са двама турски имигранти в Германия, основали лабораторията "Байонтек".

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова ЕС да предоставя хуманитарни визи по-често. Според него съществува историческа възможност за постигане на напредък в преговорите за новите европейски правила за миграцията, както и за въвеждане в тях на работещ и човешки подход. Необходимо е честно разпределение на отговорностите по приема на мигранти, за установяването на самоличността и за връщането им, добави той. Сасоли настоя да не бъдат наказателно преследвани онези, които спасяват мигранти в морето, защото изпълняват морален дълг.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


140714