Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Европредседателствот...
Европредседателството = пари, безсмислени совалки и Пи Ар за Борисов

Европредседателството = пари, безсмислени совалки и Пи Ар за БорисовКоментар на Диана Милева – гр. Пловдив, експерт външна политика към „ДНЕС“, доброволец от референдума за смяна на системата, иницииран от Слави Трифонов

 

На 30 юни 2018 г. в 10 часа българското председателство бе закрито. Приключи с песни и танци, слова, изложби и възхвали. На 1 юли 2018 г. от 19 часа ще се проведе концерт на открито "Музиката на Западните Балкани". И това ще бъде краят на така "важните" шест месеца от историята на България. Според Лиляна Павлова, министър на българското европредседателство, то завършва по достоен начин за България. "Мисията беше изпълнена успешно", обяви тя. С какво точно е било успешно българите така и не разбраха. В интерес на истината още преди началото му всички ние не знаехме какво точно трябва да очакваме. В продължение на повече от година слушахме лелеещи се правителствени дитирамби за неговото значение, но никой така и не влезе в конкретика, а хората хептен нищо не разбраха. Именно така и завършват тези шест месеца - с много безсмислени приказки, хвалби, плячкосване на отрупани с лакомства маси, пилеене и крадене на пари, но нищо, нищо истинско и реално.

За българите европредседателството е символ на няколко основни неща:

 

- ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ. Над 200 млн. лева бяха отделени за тези шест месеца. Първоначално прогнозите бяха, че председателствата на България и Естония да бъдат почти еднакво скъпи - около 75 млн. евро или 150 млн. лв. В началото на януари тази година обаче Министерски съвет отпусна нови 50 млн. лева и така нашите шест месеца станаха значително по-скъпи от председателството на Естония. Парите отидоха за скъпи ремонти (да си припомним скандалите около НДК), подаръци, сувенири, разточителни вечери, туристически обиколки, реклами, арт инсталации, изработването на клипове. Видеото, което трябваше да бележи тези шест месеца, освен че беше откраднато от Италия, струваше над 200 000 лева! За подаръци и сувенири са отишли над 2 млн. лева. А най-фрапантният случай беше с НДК, заради който любовните отношения Лиляна Павлова-Бойко Борисов бяха на път да се скъсат. Сградата на българското председателство се превърна в символ на безотговорно и непрозрачно харчене на парите на данъкоплатците. За ремонтите (тук няма да спомена счупените плочки и падащата мазилка) отидоха повече от 40 млн. лева при първоначално предвидени 17 млн. лева. Фактът, че истината излезе наяве обаче взе главата на шефа на НДК - Мирослав Боршош. Жертваха го, за да опазят себе си! Но дотук с парите.

 

- СОВАЛКИТЕ НА БОРИСОВ. След като "оправи" България, Европредседателството с основен приоритет присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз (ЕС) се оказа пръв ангажимент на премиера Бойко Борисов. Още преди януари 2018 г. само за няколко месеца премиерът направи 20 посещения в чужбина, сред които и във Великобритания, Франция, Германия, Турция, Саудитска Арабия... Само от пресцентъра на Министерски съвет могат да кажат точно колко държави е обиколил нашият премиер през шестте месеца българско Европредседателство. Със сигурност поне 50. Борисов почти не се задържаше в Родината, въпреки че тя се тресе от скандали и бедност. През ден той беше на килимчетата на премиери и президенти в Израел, Палестина, Русия, Чехия, Хърватска, Украйна, Великобритания, Сърбия и каквото още се сетите. А на падишаха Ердоган и Турция се кланяше буквално всеки месец. Нито едно от посещенията му обаче не бе от каквото и да било значение за Западните Балкани или за България. Визитата на премиера в Русия при Владимир Путин бе белязана от презрително Руско отношение и скандал след като се разбра, че Борисов е излъгал за договорката Турски поток да минава през България. Също толкова безсмислена за нас се оказа и срещата през март във Варна, безсмислено соаре организирано под напъните на Бойко, в което участваха лидерите на няколко от големите европейски държави, а единственият печеливш беше турският президент Реджеп Ердоган, който си договори още няколко милиарда, които да му бъдат изплатени от ЕС, за да спре бежанския поток.

 

- РЕКЛАМАТА НА ГЕРБ. Доверието в правителството в края на председателството е изключително стабилно. За пръв път след едногодишно управление през третия си мандат кабинетът дори бележи ръст в доверието?!? Това сочи проучването на "Барометър България". Българските граждани оценяват положително Българското европредседателство в края му и го определят като полезно за страната.

СЕРИОЗНО!?

Кой обикновен българин изобщо разбира за какво беше това председателство? Нима успяхме да влезем в Шенген? В Еврозоната? Нима "партньорите ни" от Западна Европа ни помогнаха да паднат визите за САЩ? Нима животът се подобри? Нима цените паднаха, нима доходите се вдигнаха, нима престъпността и корупцията намаляха? Какво се случи през тези шест месеца, което да зарадва българите, че и да благодарят на кабинета Борисов? Въпреки това обаче всички министри се скъсаха да се хвалят колко много работа са свършили. За себе си и за ГЕРБ - ДА, но не и за българския народ.

 

Европредседателството свърши. Едва ли има някой, който вярва обаче, че то приключи просто така. За Борисов и компания дъвката ще продължи поне още година в речи, хвалби и оправдания. Българите обаче ще забравят. Ще пропуснат факта, че сме били ограбени, излъгани, манипулирани. Или може би пък не...

Може би целият този пошъл, но прескъп за нас панаир ще е двигателната сила, която ще ни оттласне и ще ни даде сили да започнем промяната! За да се обединим всички около нейния носител и естествен водач - Слави Трифонов!

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави, единствен ти застана до нас в тази жестока борба!

Системата го убива!

Арогантността и циничността на Борисов удариха дъното

Слави спазва обещанията си към майките на деца с увреждания

Съществуваме напук на Системата. Няма да се откажем!

Българските медии гузно мълчат за дарението на Слави от концерта в Лондон ЗА нашите деца!*

Брутален и циничен ВИЖТЕ>>* >> Борисов нареди хората с увреждания "да му се махат от главата"

Слави спасява децата на България!

„Системата ни убива“

Слави Трифонов ще дари парите от концерта си в Англия на Конфедерацията за защита правата на децата

Слави и хиляди българи пяха срещу Системата и за децата! Медиите грозно мълчат!

Празни приказки: Социалният министър не убеди майките на деца с увреждания, че системата ще бъде променена

ЕДИНСТВЕНО НА НАШИЯ САЙТ: Въпреки медийното затъмнение! > Слави с разтърсващ концерт в Лондон за децата на България! ВИЖТЕ>>

Слави и Ку-ку бенд с концерт срещу системата

Концертът в The O2 Arena ще бъде в подкрепа на родителите на деца с уврежданияо

"Шоуто на Слави": Системата убива децата ни, уби медиите... убива България! Слави е заплаха за статуквото...!

Слави осъди „Господари на ефира“ и дари парите на майките на деца с увреждания

Държавата, която убива хората с увреждания

Заради невъзможност да реши проблема на децата с увреждания, социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие (обновена)

 

 

 

 


67854