Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Европредседателствот...
Европредседателството нарушило плурализма в БНТ, СЕМ все още проверява Кошлуков

Европредседателството нарушило плурализма в БНТ, СЕМ все още проверява КошлуковЕпредаванията на БНТ "Денят започва" и "Още от деня" е имало дисбаланс на плурализма при представяне на гледните точки, но не и нарушение по смисъла на Закона на радиото и телевизията. "Денят започва с култура" пък спазва напълно законовото си задължение да съдейства за развитието и популяризирането на българската култура и българския език. 

Това каза пред "Дневник" София Владимирова - председател на Съвета за електронни медии, на чието заседание днес са разгледани докладите от мониторинга на националната телевизия за периода от 15 декември до 22 февруари. 

През януари СЕМ взе решение да направи мониторинг на програмата на БНТзаради оплакването на екипа на "Денят започва с култура" от натиск, упражняван от програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков. Впоследствие той също стана обект на проверка, след като показа среден пръст в ефир, но този път в качеството му на водещ на "Още от деня". София Владимирова каза, че експертите продължават да проверяват действията на Кошлуков, срещу когото до регулатора са изпратени над 35 сигнала

Докладът от мониторинга е показал, че в публицистичните предавания на БНТ "Денят започва" и "Още от деня" има преобладаващо присъствие на представителите на управляващата коалиция и евродепутати за сметка на лица от опозицията. По думите на Владимирова то започва от 1 януари и най-вероятно се дължи на началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. От СЕМ обаче са изпратили писмо до БНТ, в което указват на телевизията, че трябва да спазва задълженията си за плурализъм. 

По повод сигнали на граждани съветниците от медийния регулатор са направили мониторинг на БНТ, Би Ти Ви и "Нова телевизия" за начина, по който са отразили Истанбулската конвенция. "Проверката не установи наличие на език на омразата, освен в едно предаване по "Нова телевизия", където е гостувал режисьорът Андрей Слабаков", каза Владимирова. 

Рекламата на "Национална лотария" с участието на националния отбор по художествена гимнастика, добила известност заради фразата "Нали сме се разбрали нещо? Шоколада... само го миришем", пък е свалена от ефир. Причината е, че според решение на Националния съвет за саморегулация (НСС) тя нарушава националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България. 

"Рекламата може да се излъчва, но в нея не трябва да присъства националният отбор по гимнастика, а само лотарийният билет", казаха пред "Дневник" от секретариата на НСС.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/