Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фактите стряскащо го...
Фактите стряскащо говорят! >> България остава № 111 по свобода на медиите. С Етиопия...

Фактите стряскащо говорят! >> България остава № 111 по свобода на медиите. С Етиопия...България остава на 111-о място по свобода на медиите. Нараства съдебният тормоз над независими медии. Заплахите срещу репортери също са се увеличили през последните месеци, журналистиката вече е опасна в България.

Това се казва за България в публикувания годишен индекс за свободата на медиите на международната неправителствена организация Репортери без граници.

 

Както през 2018 г. България заема 111-о място, между Етиопия, които имат същия индекс като нашата страна и Мали, които са на 112-о място. Класирани са общо 180 държави.

 

На първите 3 места са три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Швеция. Последното място е за Туркменистан.

 

Ето какво констатира за България организацията "Репортери без граници":

 

Очакваше се подобрение на свободата на медиите през 2018 г., тъй като България проведе ротационното председателство на Европейския съвет през първата половина на годината, но вместо това настъпи обратното.

 

През октомври 2018 г., след  убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова, бе направен явен опит от страна на властите да прикрият обстоятелствата, като разколебаят разследването в тази посока.

 

 Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това състояние, което не е нормално, е Делян Пеевски, който уж притежава два вестника (Телеграф и Монитор), но притежава и телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голям дял в разпространение на печатни медии.

 

Разпределянето на средствата на ЕС за медиите се извършва при пълна липса на прозрачност.  Ефектът е подкупване на получателите, което улеснява правителството при отразяването на дейността му или изобщо медиите са въздържат от засягане на някои проблематични теми.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Репортери без граници: Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки

Социалните мрежи, а не медиите са мястото за истинска атака към управляващите

Как с поправки в закона запушват устата на медиите заради лични данни

За кой ли път!* >> Увеличава се цензурата в проектозакона за личните данни

Законът "Пеевски" вече заплашва медии от изчезване

Медиите ще пропеят в един глас

Желязна цензура! >> Държавният департамент на САЩ: Отчита се стабилно увеличаващ се натиск върху медиите в България

 


96603