Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Фалшива новина? Село...
Фалшива новина? Село Туховища предлага на света невиждана хиперкола с 5521 к.с.

Фалшива новина? Село Туховища предлага на света невиждана хиперкола с 5521 к.с.В малкото българско село Туховища, намиращо се до границата с Гърция, се подготвя революционен автомобилен проект, който би трябвало да изуми целия свят, съобщават редица български и англоезични специализирани сайтове. Става дума за електрическата хиперкола на бъдещото Arcanum (тайна – лат.), която в най-спортния си вариант трябва да има 5521 конски сили и космическия въртящ момент от 8880 Nm. Това става ясно от презентацията на компанията собственик на проекта – Alieno, публикувана в сайта Allcarindex.com http

Разбира се, подобни параметри звучат като нелепа шега, но историята се носи от сайт на сайт съвсем сериозно. В презентацията на Alieno се обяснява, че шасито и монококът ще са направени от карбон по специална технология. Шасито трябва да е усилено с кевлар, пише в ревюто за хиперколата в специализирания сайт AutoMedia.bg. Ревюта за Alieno Arcanum излязоха по-рано и в няколко сравнително малки англоезични сайтове за автомобили.

Хиперколата трябва да е дълга 5.24 метра, широка 2.18 метра, а междуосието е 3.1 метра. Alieno обяснява, че Автомобилът ще се предлага в четири различни варианта на мощност – 2646 к.с. (4440 Nm въртящ момент), 3530 к.с. (5920 Nm), 4411 к.с. (7400 Nm) и 5521 к.с. (8880 Nm).

В зависимост от варинта задвижването ще се осигурява от 12 или 24 електромотора – от 3 до 6 на всяко от колелата. Всеки мотор трябва да се контролира индивидуално от компютъра на колата. Проектът включва електромоторите да се захранват от графенови литиево-йонни клетки и суперкондензатори, които ще събират енергия и при спиране.

Максималният пробег на Alieno Arcanum при градски режим на работа е 1020 км. Благодарение на високата плътност на заряда в състезателен режим колата може да измине до три обиколки на пистата "Нюрбургринг", обявява българската компания. Зареждането на батериите от специална зарядна станция Alieno трябва да отнема 4 минути. Теглото на купето с две врати в най-лекия вариант е 1620 кг.

Всички тези характеристики звучат направо непосилно и за най-големите световни производители на автомобили. За сравнение бъдещата хиперкола Бугати Диво, която ще бъде представена през август в Калифорния, има мощност от 1500 к.с. и струва 5 млн. евро. От българската хиперкола все още не е произведен дори макет. Картинките показват, че дизайнът е твърде силно "повлиян" от последните модели на Ламборджини.

Българския Alieno Arcanum се презентира с роботизирано окачване с двойни напречни лостове и регулируеми стабилизатори за напречна устойчивост. Амортисьорите са електронно управляеми, като могат да се регулират. Тези елементи се използват от прототипите, участващи в сериите "Льо Ман", пише Automedia.bg.

Спирачната система се състои от три отделни подсистеми - хидравлична, електромагнитна и въздушна, която използва аеродинамиката на колата. Срещу доплащане колата може да бъде оборудвана и с парашут от драгстер.

В оборудването на Arcanum влизат още карбонов волан, каркас от карбон, система за самодиагностика на електронните устройства, външни огледала с камери, които разпознават лица, а също така и с цял комплекс активни системи за помощ на водача. Самият той получава данни от 17 камери, 8 лидара и радара, GPS приемник и IMU сензор, пише Automedia.bg.

Компанията вече набира поръчки за колата, чиято базова версия е оценена на 750 000 евро. Най-скъпата модификация ще струва поне два пъти повече, като производството на колата отнема от 18 до 30 месеца. Напълно неясно е кой би си поръчал кола от компания, чийто сайт или не съществува, или не може да бъде открит чрез Google.

Фирмата Alieno е регистрирана в благоевградското село Слащен, а работилницата се намира в съседното Туховища. Компанията е основана през 2015 г. от Ахмед Керчев, съобщава Automedia.bg (медията го нарича и Ахмед Пирчев - б.р.). Главен дизайнер на компанията е Енчо Енчев, съобщава Automedia.bg.

"Както всичко, което правим в Alieno, нашата цел с модела Arcanum е да създадем нещо уникално, нещо, което не се вижда всеки ден и нещо с несравнимо представяне", казва Енчев, цитиран от сайта Allcarindex.com. Не е известно какво друго са правили от Alieno до момента и дали изобщо са правили нещо.

Собственикът на Alieno обяснява, че е купил германски промишлен робот Kuka, който е поставен в малка къща в Туховища. Именно там трябва да се сглобяват бъдещите хиперавтомобили. Тест пилот на компанията е бизнесменът Иван Киров, синът на Киро Киров, който е създател на компанията "Киров" АД. Преди осем години Киро Киров бе отвлечен срещу откуп, а след освобождаването му фирмата фалира.

 

Източник:https://www.mediapool.bg/