Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Фалстарт! И тук....
Фалстарт! И тук.

Фалстарт! И тук.Позиция на Движение "ДНЕС"

 

Българското европредседателство е орисано да се случва под знака на фалстарта. Нищо че си имаме цял министър с 50 подопечни чиновници, на които се плаща народна пара да работят неуморно за достойното представяне на страната ни като домакин на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г.

Първо се оказа, че планираният ремонт на зала „Св. София“ (в бившия Партиен дом) няма да приключи навреме, и вместо от 1 януари 2018 г., тя ще може да функционира едва от средата на 2018 г., т.е. след Българското председателство на ЕС.

По тази причина управляващите решиха да преминат към План Б, а именно – да преместят събитията около европредседателството в НДК. И тук, обаче, удариха на греда, защото в средата на 2017 г. избухна скандалът около ремонта на НДК. Лъснаха данни за злоупотреби с парични средства в особено големи размери, а това стана причина любимецът на властта Мирослав Боршош да се прости с директорския си пост в НДК. Ако само с директорски рокади се беше приключило, щеше да е добре, но по-страшното е, че прословутият ремонт на НДК се оказа кауза пердута и шансовете Дворецът да придобие нужния излъскан вид до 1 януари 2018 г. са нищожни.

Покрай драмите около НДК правителството беше принудено да изнесе почти цялата програма на европредседателството извън София и по-голямата част от събитията ще се проведат в Брюксел и Страсбург. Така на практика страната ни доброволно се отказа от домакинството си и е на път да стане за резил пред чужденците (ако вече не е станала, де). А и перченето на Борисов навън някак си няма да е същото като на собствен терен - у дома. Но поне след гл.секретар, кмет и 3 пъти абдикирал премиер и като председателстващ ЕС ще смогне в биографията си да запише... Ако някой все още до тогава го търпи!

Явно и този резил не ни е достатъчен, та сега се оказва, че дори сайт на председателството не можем да направим като хората и навреме. Тези дни  стана ясно, че Лиляна Павлова е спряла обществената поръчка за изработката на въпросния сайт, тъй като нито една от трите фирми кандидати не притежавала необходимия опит. Странно решение, като се има предвид, че са кандидатствали едни от най-големите (респективно – с най-голям опит) фирми в сферата на информационните технологии, вкл. държавната „Информационно обслужване“. Действията на Павлова понамирисват, особено като се има предвид, че за изработката на въпросния сайт са предвидени 70 000 лв. – една доста „тлъста“ сума за какъвто и да било сайт. По-вероятно е да не са се разбрали за комисионната, отколкото да повярваме на версията за липсата на опит. 

Иначе, цялата тази неразбория е свързана с милиони, много милиони левове, чието разходване е в зоната на здрача. Не че това ни изненадва по някакъв начин, но все пак не е зле да си държим очите широко отворени. Добре ще е, ако и Прокуратурата направи същото! 

 

Вижте и други материали по темата:

Българското председателство на ЕС ще е едно от най-скъпите

Кран ще пробива Народното събрание, правят стъклен купол

БЪЛГАРИЯ СРЕД ПЪРВИТЕ ПО РАЗХОДИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС

"Торбата с лъжите" в ГЕРБ е на изчерпване

Борисов и Нинова сядат на една маса заради европредседателството

Борисов търси подкрепа от Нинова за европредседателството ни

Шефът на НДК за един ден показа как се урежда поръчка за ремонт

Оградиха НДК, започва ремонт за 5 млн. лв

Кабинетът отпусна за ремонт на НДК 28 млн. лв., вместо исканите 36 млн. 

Започва ремонтът на площада пред НДК

"НДК гейт" подпали властта

Боршош – горещ картоф между ГЕРБ и БСП (обзор)