Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фандъкова се разочар...
Фандъкова се разочарова от софиянци. А те от нея?

Фандъкова се разочарова от софиянци. А те от нея?Кризата показа, че Столична община може и трябва да се управлява по различен начин 

Никога, откакто управлява София вече над 10 години, кметът Йорданка Фандъкова не е общувала толкова активно със съгражданите си, както през последния месец и половина. От въвеждането на извънредното положение досега тя ежедневно информира или призовава за нещо хората в социалните мрежи и по телевизиите. Многократно благодари на лекарите и на тези жители на града, които се държат отговорно и спазват новите правила за живот. Многократно се разсърди на безотговорните и на тези, които подценяват опасността. "Чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите?", ядоса се по Великден. Многократно повтори и на колко възрастни и социално слаби Столична община помага с храна и лекарства.

Фандъкова натърти няколко пъти и че държавата и в частност София са изправени пред безпрецедентна криза, излизането от която може да стане само с всеобща и пълна мобилизация и споделени усилия. Софиянци също имат не по-малко очаквания и претенции към кмета, като на първо място очакват промяна в стила на управление на най-голямата община в България. 

За каква промяна иде реч? 

Достатъчно е зам.председателят на ГЕРБ да прочете отново постовете си и призивите си във "Фейсбук". Но този път да обърне авторът и адресата и да си представи, че не тя пише на столичани, а те - на нея. Така Фандъкова най-лесно и бързо ще се ориентира за какво призовават жителите на София кмета си и от подчинената й администрация.

Гражданите очакват от Фандъкова най-после общите пари, които общината събира от данъците на всички, да започнат да се управляват прозрачно и справедливо. Това ще бъде особено важно столицата да се измъкне по-бързо от рецесията, която тропа на вратата. Софиянци имаха същото искане и преди епидемията, но то все не се случваше. След като обаче през последните седмици Фандъкова толкова пъти използва думи като "отговорност" и "солидарност", може би е дошъл моментът самата тя да се замисли над тяхното значение. 

По темата с прозрачното управление на финансите кметът не трябва да забравя, че столичани очакват тя не само да проверява и съобщава докъде е стигнал строежът на метрото или ремонтът на някоя детска градина. Очакват да контролира и да носи отговорност за парите, които се наливат в тези проекти. И  да не се измъква от въпроси, свързани със съмнителните обществени поръчки в общината. През започналия неотдавна 4-ти неин мандат това вече се случи няколко пъти.

Например при последния конкурс за сметосъбирането и сметоизвозването на София, приключил през януари т.г. Тази процедура разпредели умопомрачителните 435 млн. лева общи пари и за пореден път остави основателни съмнения, че 

бизнесът с боклука се пази умишлено за избрани фирми

и че липсата на конкуренция раздува сметките в ущърб на интереса на столичани. Фандъкова обаче не се появи нито при отварянето на офертите на кандидатствалите фирми, нито взе отношение за резултатите от конкурса. След него за пореден път фирми на братята Домусчиеви, Румен Гайтански и на добре известните собственици на "Титан" останаха да чистят по-голямата част от кварталите на София.     

По въпроса с честното харчене на общите пари Фандъкова също има много какво да направи. Особено сега, когато е ясно, че бюджетът на София ще бъде поразен тежко и че всеки лев ще трябва да се планира и харчи отговорно. Обществените поръчки в Столична община неминуемо ще продължат и след края на епидемията и така трябва да е, но въпросът е как ще се случва това. Преди дни например СО стопира временно конкурс на стойност близо 7 млн. лв. за избор на фирми, които да й доставят цветя, фиданки и смески за тях. Причината е обжалване в Комисията за защита на конкуренцията. Няколко дни преди това Фандъкова каза, че заради кризата тази година София ще се откаже от лятно зацветяване. В един момент този конкурс ще тръгне отново, защото столицата не може да остане без цветя и без почви за отглеждането им. Не е и необходимо да остава, но със сигурност е необходимо да се промени моделът, по който тази процедура, а и други като нея, са се провеждали досега. Достатъчно е например да се отвори документацията на предишния за озеленяване, за да се види, че цените, по които София е купувала част от цветята, не са конкурентни дори на цените на дребно по кооперативните пазари. Ако Фандъкова наистина иска думата "отговорност" да стане синоним за обществените отношения в София, това трябва да проличи първо по

начина, по който общината харчи данъците на столичани.

Освен че очакват прозрачно и справедливо харчене, жителите на София очакват общинарите да дадат пример за солидарно посрещане на несгодите, причинени от кризата. Зрителите на последното заседание на Столичния общински съвет, което се проведе дистанционно и онлайн на 16 април, станаха свидетели на обиден за интелигентността им спор дали членовете на бордове на три общински структури - Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), на Общинския гаранционен фонд и на Специализирания общински приватизационен фонд, трябва да намалят високите си възнаграждения от близо 4 000 лв. В тези органи участват 31 от всички 61 членове на СОС, като съгласно приета от същите тях наредба всеки член взима по 3 средни заплати на администрацията в София. Неотдавна обаче опозиционната група "Демократична България" предложи хонорарите да паднат до 1 минимална заплата (610 лв. към момента) с мотив, че членовете им работят не повече от 12-15 часа на месец. Мнозинството в лицето на групата ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака" обаче отхвърли предложението с аргумент, че то вече било предложило членовете на бордовете да дарят 4-те хиляди лв. за периода на извънредното положение на дейци на културата. /Вариация на  светлата идея на Караянчева - ще си вдигнем заплатите, за да ви даряваме/  Наистина неравностойно и обидно за интелекта на избирателите предложение от типа "кон за кокошка", като се има предвид, че кризисните мерки са за период от 3 месеца, а мандатът на общинарите в трите борда е 4 години. Възнаграждения от 4 000 лв. звучат направо скандално и на фона на изнесената преди дни информация, че именно СОАПИ е одобрила изключително съмнителна сделка с общински имот, при който Столична община веднъж го е продала за 2,15 млн. лв. през 2015 г., а две години по-късно го е купила с над 4 млн. лв. по-скъпо. Едва след силния обществен отзвук за тези 4 000 лв. ГЕРБ и СДС внесоха предложение възнагражденията на членовете на бордове да не се изплащат поне до октомври. 

Ако тук възникне въпросът какво общо има Фандъкова със СОС, който по документи е нейн супервайзор, и със СОАПИ, чийто надзорници също са общинари, ще трябва да се повтори, че Фандъкова е лидер на управляващата партия ГЕРБ в София. И, както самата тя заяви преди изборите, всички хора в листата на партията за съветници в СОС са изрично одобрени от нея. В този смисъл кметът е напълно отговорен за действията на управляващата група в столичния парламент.   

И накрая, но не на последно място: софиянци очакват от Фандъкова и от подчинената й администрация да направят Столична община по най-бързия начин наистина цифрова община, като не отлагат това за след няколко месеца или години. От избухването на епидемията досега се видя, че това е възможно, стига да има желание и чиновниците да бъдат изправени до стената. Доказателство за горното наблюдение е, че само месец след въвеждането на извънредното положение СОС успя да се събере отново и да вземе решения по напълно нов начин, гласувайки по интернет от домовете си. Затова е неприемливо и комично предложението на управляващите на администрацията в Столична община да бъде позволено да учи и тренира 2 години как се качват документи в машинно четим формат в интернет. Този срок бе обявен от ГЕРБ през февруари, преди епидемията от коронавируса. Ако мнозинството не ревизира и не преосмисли предложението си, столичани ще трябва да чакат до 02.02.2022 г., за да могат да се запознават предварително с документите, които СОС ще обсъжда и гласува. Забавяне, които е много удобно обществените поръчки, за които вече стана дума, да продължат да се провеждат по схемите, по които се провеждаха досега. Ако всичко изброено дотук не се случи, дали ще има някой, който следващия път да повярва на Фандъкова, когато напише в социалните мрежи: "На тези, които мислят, че правилата не важат за тях, ще кажа, че днес не е време за хитруване и номера."

 

Автор:Светослав Спасов

Източник: https://www.segabg.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

За Фандъкова, думите, делата и промяната

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

,Свобода ли? >> Полицията арестува протестиращи пред парламента

Пандемия от коронавирус в България (2020)

Мангъров контра на Борисов: Колективният имунитет трябва да се случи, за да се преодолее зараза


124915