Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Фандъкова така кмету...
Фандъкова така кметува! >> Ремонтът на площад

Фандъкова така кметува! >> Ремонтът на площад "Св. Александър Невски" приключи, преди да е започналПет огромни кулокрана стърчаха до храма "Св. Александър Невски". Единият вдигна на 15 м във въздуха метална конструкция, а в близост до нея от платформи на другите кранове оператори с камери снимаха. Снимаше се индийското риалити шоу "Страх", за по-изгодно - тук. Такава беше гледката преди няколко дни.

 

А в момента площадът би трябвало да се ремонтира

 

Площад "Св. Александър Невски" трябваше основно да се ремонтира това лято по проект, спечелил архитектурен конкурс през 2014 г. Победителят – студио А.Д.А., се наложи с идеите си да премахне едрите павета по ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до катедралния храм и там да положи "рязани павета и плочи от сив гранит". Този пасаж трябваше да стане изцяло пешеходен.

 

В журито, одобрило този идеен проект, са участвали днешните председатели на общинските комисии по околна среда - Лорита Радева, и на антикорупционната - Искра Ангелова. В заповедта на Йорданка Фандъкова за сформиране на журито е включен и общинският съветник от БСП арх. Борислав Борисов. Още тогава са отправени препоръки към проектанта да не сменя настилката.

 

В проекта са включени за обновяване и градините "Кристал", пред църквата "Св. София", пред Синодалната палата, а по-късно е добавена и градината "Св.Климент Охридски".

 

Фирмата "ПСТ Груп" спечели обществената поръчка на Столичната община за изпълнение на този проект на А.Д.А. Сумата е за 21.47 млн. лева с ДДС с преобладаващо финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Ремонтът започна на 2 юли 2018 г. с продължителност по договор от 365 дни, като са признати още 49 дни неработни през зимата, което значи – краен срок за завършване – края на август. Но досега са обновени само прилежащите градини около площада, но по него нищо не е сменяно, ремонт не е започвал, а кранове идват само за снимане на тв продукции.

 

Кметът Фандъкова замрази ремонта през март

 

На 19 март кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов инспектираха завършения според фирмата изпълнител, ремонт на градините. Новата настилка по алеите се оказа в ужасно състояние. 

 

19 март. Кметът Фандъкова, главният архитект Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката "Св. Климент Охридски". Тогава целият ремонт на Зона 4 бе замразен.

© Велко Ангелов

19 март. Кметът Фандъкова, главният архитект Здравков и зам.-кметът Барбалов инспектират градинката "Св. Климент Охридски". Тогава целият ремонт на Зона 4 бе замразен.

 

"Абсурдно е твърдението, че в този вид градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски" са "напълно готови". А отказът да се отстранят установените дефекти е недопустим", написа тогава Фандъкова във фейсбук. И обяви, че "спира строителните дейности в зоната около площад "Св. Александър Невски", докато изпълнителят на ремонта "ПСТ Груп" не отстрани некачествено извършените дейности. До отстраняване на забележките не спира да тече срокът за изпълнение на договора".

 

Работниците на "ПСТ Груп" още тогава, през април, смениха плочите пред статуята на Климент Охридски, пренаредиха плочите по алеите, за да няма абсурдни фуги от "сложено въже с посипан отгоре кварцов пясък", както установи при проверката арх. Здравков.

 

Сега "Дневник" попита Столичната община дали извършените още през април корекции са приети и ще започне ли основният етап на ремонта – този на площад "Св. Александър Невски".

 

"Има забележки по изпълнението и те трябва да си ги отстранят. По улиците около храма ("Св. Ал. Невски") имат още работа, не са отстранени. Чак тогава ще работят другаде. На площада няма да се сменя настилката", обясниха от пресцентъра на Столичната община.

 

На 5 август пред в. "24 часа" Фандъкова изрази същата позиция: "Преди дни надзорът и ние като възложител настояхме изпълнителят да осигури отводняването на участък в градината "Кристал". Докато това не се случи, няма как да започнат да работят по другите обекти."

 

Възможно ли е заради недобро отводняване на участък от градината "Кристал" да се спира обновяването на цялата Зона 4, както архитектите наричат района на площад "Св. Александър Невски"? Възможно ли е ремонт за 21.47 милиона лева на най-представителната централна част на София да стои замразен?

 

Фандъкова се заканва със солени глоби

 

Според чл. 12 от договора между Столичната община и фирмата-изпълнител "ПСТ Груп" възложителят е в правото си при некачествен ремонт да спира извършването на строително-монтажните работи до отстраняването на нарушението. И това спиране не води до удължаване на сроковете.

 

"Ако не си свършат работата в срок, ги очакват сериозни санкции. Той изтича в края на август и почват да текат глоби от над 178 хиляди лева на ден", закани се Фандъкова.

 

"ПСТ Груп" чака знак да продължи ремонта

 

На въпрос на "Дневник" защо не работят по ремонта на площада, след като крайният срок наближава, техническият секретар на "ПСТ Груп" Десислава Станкова обясни: "Възложителят (Столичната община) не ни е дал фронт за работа на площада и най-вероятно ще има препроектиране. Тогава крайният срок няма да е в края на август, а вероятно ще бъде в бъдещ период, с друга крайна дата. Каквото ни е възложено като работа досега ние сме го изпълнили. Градинката "Св. Климент Охридски" функционира в момента. Те са възложителят и те казват: "Започнете!" Сега чакаме да започнем работа."

 

Зам.-кметът на София по финансите и по транспорта Дончо Барбалов също потвърди пред "Дневник", че първоначалният проект няма да се осъществи и "предстои препроектиране на площад "Св.Александър Невски".

 

Защо този ремонт е голям само на книга

 

Всъщност големият ремонт на площад "Св. Александър Невски" е голям само според проекта, спечелил архитектурния конкурс. В средата на 2018 г., когато започва реализацията му, кметът Фандъкова обявява пред медиите, че налага сериозни промени в него. Подкрепена от Националния институт за недвижимото културно наследство, тя настоя едрите гранитни павета на площада да не се сменят. По нейна инициатива отпадат и осветителните тела тип мачта, както и махането на скулптурната композиция "Самуиловите войни" на Атанас Далчев.

 

 

Според проекта на А.Д.А. настилката на ул. "Оборище" от ул. "Раковски" до храма "Св. Александър Невски" трябваше да стане пешеходна, а настилката да се смени.

© НАГ, Столична община

Според проекта на А.Д.А. настилката на ул. "Оборище" от ул. "Раковски" до храма "Св. Александър Невски" трябваше да стане пешеходна, а настилката да се смени.

 

"Единственото, което се предвижда в рамките на цялостната реконструкция, е само частичен ремонт там, където има необходимост, при запазване на паважната настилка", каза Фандъкова пред "Дневник" на 8 май.

 

За такава сериозна промяна на проекта, каквато иска столичният кмет, се налага главният архитект на София Здравко Здравков да издаде специална заповед за допълване разрешението за строеж от 20 ноември 2015 г. Оттогава за площад "Св. Александър Невски" той е издал три заповеди - на 31.01.2017г., на 12.04.2017 г. и на 19.02.2019 г.

 

В нито една от тях няма текст, който отразява исканите от кмета Фандъкова изменения в одобрения инвестиционен проект, както изисква чл.154, ал.5 от Закона за устройство на територията. По документи проектът не е променян. Със заповедта си от 19.02.2019 г. арх. Здравков разделя на етапи закъсняващия ремонт - първият етап обхваща вече готовите градинки, а вторият включва "всички останали строителни и монтажни работи".

 

Урокът "Граф Игнатиев"

 

В края на август, когато изтича срокът на ремонта, ще се разбере дали Столичната община ще наложи солени глоби, както се закани на фирмата изпълнител. Същите закани бяха отправени и към фирмата, ремонтирала ул. "Граф Игнатиев", но накрая я глобиха само заради лошо качество. Вероятно целият втори етап на реконструкцията на площад "Св. Александър Невски" тихомълком ще отпадне.

 

Два месеца и малко преди кметските избори Фандъкова заяви пред "24 часа" по повод ремонта на ул. "Граф Игнатиев" - "Той е голям урок за нас."

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Йорданка Фандъкова - самопризнание с усещане за обреченост

Йорданка или Мая? Изберете сами!

Милиони за нищо >> Столична община инвестира 4 млн. лева за система за видеонаблюдение

Пак далаверите на общината >> Главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП

 

 

 


109525