Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Фиктивните игрички на властта* >> Променливият ток между Борисов и Радев

Фиктивните игрички на властта* >> Променливият ток между Борисов и РадевПолитологът Първан Симеонов коментира последните противоречия между премиер и президент.

'Нападките между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев показват променливият той между тях. Тоест Борисов ще се опита да приобщи Радев, а той ще се опита да бяга от тази хватка. С изявленията си Делян Пеевски, може би несъзнателно, направи да излезе, че Борисов и Радев са омешани с него. Наблюдава се може би опит за изчистване на имиджа или г-н Пеевски смята, че атаката е най-добрата отбрана.“ Това заяви политологът Първан Симеонов.

Той коментира последните нападки между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

Показва ли последната обмяна на обвинения между премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев пълно противопоставяне между премиерската и президентската институции?

По-скоро показва променлив ток, ако така мога да го нарека. Показва това, което и преди съм прогнозирал. Тоест Борисов ще се опита да приобщи Радев, а той ще се опита да бяга от тази хватка. Борисов така процедира с по-опасните конкурент. Те просто са конкуренти по обществено обществено влияние и популярност. Не бих казал, че това е проблем между институциите. Това е проблем между политическите фигури.

Не мисля, че има противопоставяне между институции. По някои теми те действат в синхрон. За Македония например те действат в синхрон. Даже президентът до някъде допълни позицията на България в новия контекст.

Отделно от това в международните теми Борисов и Радев са на един и същи акъл. Двамата са балансьори. Не както беше при президента Плевнелиев, когато той беше последователен евроатлантик, а премиерът се опитваше да балансира.

Тук не виждам разминаване между Радев и Борисов. Това е въпрос на политическо позициониране.

В свое интервю Делян Пеевски се оплака от това, че го използват като фигура за взаимни обвинения. Превръща ли се той в своеобразна тема за взаимни нападки между политиците?

Мисля, че Делян Пеевски отдавна е символ. Наблюдения над човека Пеевски аз почти нямам. За това и хората го използват като символ. С изявлението ми се струва, че той направи известна услуга на Борисов.

През последните години едно от основните обвинения към премиерът беше, че ДПС може да е политическа опозиция, но е икономически партньор. Тоест икономическото крило на ДПС е услужливо към това правителство и обратното. Спомняте си онзи въпрос от преди две години : „Вижда ли Борисов Пеевски в огледалото“. Това е основна питанка към Борисов. Това, че президентът я артикулира е наистина събитие. Тоест бикът е хванат за рогата.

С подобни изявления Пеевски, може би несъзнателно, направи да излезе, че Борисов и Радев са омешани с него. Комично казано, че и двамата се борят за неговата любов. Случаят не е точно такъв.

Иначе отделен анализ заслужава фактът, защо той все по-често говори? Наблюдава се може би опит за изчистване на имиджа или г-н Пеевски смята, че атаката е най-добрата отбрана. Виждате, че той слага пръст в рани, за които хората смятат, че той самият е нанесъл. КТБ, медии и т.н. Това е интересно поведение. Не знам дали е заради уплаха или нещо такова. Това е сюжетна линия, която ще трябва да анализираме и за напред. Лека полека г-н Пеевски става все по-реален. До сега той сякаш беше по-скоро символ. Това е интересно развитие.

Можем ли да кажем, че Пеевски изпитва притеснение от това, че след толкова много нападки, в един момент висшите политически кръгове могат да се насочат отрито срещу него? Може ли при затруднения правителството да чисти имидж чрез удари срещу него?

Искате да коментирам хипотези, върху които не съм се замислял. Аз анализирам образи, като сякаш обществото все повече се движи от тях.

Не мога да знам много детайли от тази част на политическото пространство. Мен ако питате, поне за сега са се опровергавали всички спекулации, че идва моментът, в който г-н Пеевски някак си ще бъде изтласкан. Имаше такива спекулации за вълнение в самото ДПС. Имаше и спекулации за повишено напрежение между Пеевски и Доган.

До този момент не се е случило нищо ново. Аз не бих съветвал да се бърза със заключения, че сега вече нещо ще стане. Още преди време премиерът Борисов говореше подобни неща, но не видяхме подобно нещо. Но аз не бих се наел да анализирам тази тема.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://fakti.bg/


53096