Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Френската телевизия ...
Френската телевизия Arte >> България: Гневът на майките

Френската телевизия Arte >> България: Гневът на майкитеВидеорепортаж, нарпавен от френската телевизия Arte показва живота на една от майките от ”Системата ни убива” и разказва за протестната вълна срещу управляващите в България. Това е поредната форма на международен отзвук на случващото се у нас.

 

Димитрина Русева живее сама в София, заедно със своя 24-годишен син, който е инвалид. Точно преди около две години българското правителство обеща помощ за най-уязвимите, но такава така и не идва. Така че Димитрина Русева организира протести, заедно с група майки. Кръщава групата "Системата ни убива" - едно напълно ясно послание.

 

"Всъщност системата само вреди на инвалидите. Както на възрастните, на предприемачите, на работниците, на всички. Няма никакво подобрение. Каквото и да обещават, винаги се оказва лъжа. ОСТАВКА! ОСТАВКА!"

 

Тази смела майка участва във всички протести. От месец юли насам протести има и във всички държави по света. В София, столица на държава, която остава една от най-бедните в ЕС, мобилизацията е ежедневна.

 

За политолога Даниел Смилов, корупцията е най-големият проблем в България. Според него системата трябва да се промени радикално.

 

"Не е от голямо значение дали откраднатите пари са от България или от ЕС, защото и в двата случая става дума за обществени пари и европейските експерти отпускат субсидии на държавите-членки, за да допринесат за доброто управление. Във всеки случай, България присвоява собствените си средства, което влиза в разрез със препоръките на ЕС", споделя Смилов.

 

По улиците на София населението, до което европейските средства не достигат, смята, че вече няма какво да губи.

 

"Тези протести са нужни, за да може България да стане истинска демокрация, ще се борим докрай. Не можем вече да вървим назад, не трябва да вървим назад никога повече”.


Министър-председателят на България, Бойко Борисов, отказва да подаде оставка, като подчертава необходимостта от нововъведените реформи в конституцията. Без обаче да има какво да успокои опозоцията.

 

“Канадската борба" далеч не е приключила.

 

Ето и част от видеоразказа, който може да видите тук:

 

Снимка: БГНЕС                

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Влиятелният „Independent“: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството от 70 дни

”Еuractiv”: Журналистите са третирани като враг в новата сграда на НС в България

Британският Financial Times: Българският премиер под натиск след протести срещу корупцията

Евронюз: България протестира, а Борисов налива масло в огъня

Германски медии сравняват България с Беларус и Унгария

ЕВРОПА ЗАСИЛВА НАТИСКА СПРЯМО ВЛАСТТА! >> Брюксел извика Борисов и Гешев да обясняват за корупцията


137031