Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Гарван гарвану око н...
Гарван гарвану око не вади

Гарван гарвану око не вадиКоментар на Правда Великова

 

След като куцо и сакато в тази наша държава се изказа по т.нар. ЦУМ-гейт,тези дни и Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) се произнесе по темата чрез нарочна декларация. Въпросният документ определено си струва да бъде прочетен, анализиран и коментиран, поради простата причина, че е симптоматичен за състоянието на родната правораздавателна система, която се е окопала дълбоко и си е самодостатъчна, живее в някаква своя си реалност, различна от обществените очаквания.

Стриктно следвайки принципа „Гарван гарвану око не вади“, прокурорското сдружение казва в декларацията си основно две неща: 1. Цацаров винаги е прав; 2. Прокуратурата е недооценена, а толкова много и така качествено работи.

„Българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си“, пише в декларацията на АПБ. Точно така, имат нужда от оценка и те са я получили много отдавна – 6% обществено доверие. Такава е оценката на хората.

Видите ли на народа не може да му се угоди: „Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в „кошера с оси“, веднага се намират „обществени защитници”, които търсят в активностите ни преднамереност. Подобно отношение е нечестно и несправедливо!“, казват прокурорите.

Според тях, „в общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: „ … значи те се разработиха... Защо сега?”. Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим! А кога, ако не сега, се питамe ние?“ Именно, кога да се разшумят, ако не сега, когато стана ясно, че Цацаров е започнал срещи в бизнес офиси с все още публично неизяснена цел?! И защо, на този фон, прокурорската гилдия се чуди, че народът не вярва в почтеността и непреднамереността на акциите й? И защо за дело, заведено през 2011 г. (!) се вдигна шумотевица именно тия дни? И това, ако не е преднамерено, здраве му кажи!

Похвално е, че прокурорите са наясно какви са им задълженията – „да гарантират разкриването на престъпления и да изобличават виновните при съблюдаване на върховенството на закона“. Обществено неприемливо е, обаче, че въпросните задължения са само на думи, но не и на дела. За всеки що-годе грамотен човек в тази държава е ясно, че прокуратурата в по-голямата част от случаите е близка със силните на деня, а Главният прокурор е практически недосегаем.

От писанието на АПБ излиза, че единственият проблем на българската прокуратура е неблагодарната  българска публика  „Колкото по-силна е обществената подкрепа, полкова по-.силна и можеща е прокуратурата!“, заявяват авторите на текста, но не дават отговор на въпроса защо обществената подкрепа е ниска. Всъщност, дори не се опитват да си зададат този въпрос. Е, аз ще отговоря, без да ме  питат. Ами, ниска е обществената подкрепа, дами и господа, защото още не сте напълно доказали, че сте обективни, непреднамерени, обществено отговорни и политически необвързани.

Правилната теза е, че колкото по-силна и можеща е прокуратурата, толкова по-силна ще е обществената подкрепа за нейната работа. Помислете върху това, пък после пускайте декларации. Това очакват хората от вас!

 

Вижте и други материали по темата:

СТАНОВИЩЕ на УС на АПБ

Асоциацията на прокурорите: Кръгове и медии пречат на борбата с престъпността

 

 

 


26523