Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ГД „ДНЕС“ участва в ...
ГД „ДНЕС“ участва в кръгла маса на тема: „Изборните правила – какво очакват гражданите и какво (не) направиха политиците“

ГД „ДНЕС“ участва в кръгла маса на тема: „Изборните правила – какво очакват гражданите и какво (не) направиха политиците“Гражданско движение „ДНЕС“ ще участва в утрешната  кръгла маса на тема: „Изборните правила – какво очакват гражданите и какво (не) направиха политиците“. Дискусията, за която „ДНЕС“ получи  покана е организирана от Института на развитие на публичната среда, и ще се проведе утре  24 февруари 2014 г. от 10.00 часа в столичния хотел „Радисън“.  Предвижда се поканените представители на парламентарни и извънпарламентарни политически сили, институции и НПО да обсъдят предлаганите промени в изборното законодателство. 

 


„ Резултати от оценка на въздействието на Изборния кодекс – какви са предложения за промяна на правилата“ – това е темата на презентацията на Антоанета Цонева, Председател на УСна Института на развитие на публичната среда. Гражданско движение „ДНЕС“  прие поканата. Позициите ни по тази кардинална за обществото тема на кръглата маса ще разясняват  и защитават Анжелика Цокова, Пламен Даракчиев и Петър Лазаров.

 

Експерти на  „ДНЕС“ участват във всички етапи на работа на временната комисия. От онова първо заседание в зала „Изток“ на Народното събрание, когато всички очакваха да видят ще заработи ли въобще този нов подход на включване на всички заинтересовани граждански движения и организации. 

 

През всичките прения, когато участниците се подканваха един друг да говорят по същество, а много от тях повтаряха или отхвърляха исканията на останалите, по темите за  активната регистрация с цел прочистване на избирателните списъци от "мъртви души", машинно или електронно гласуване, намаляване или премахване на партийните субсидии, драстично намаляване на броя подписи и депозита, необходим за регистрация на независими кандидати... Част от  гражданските организации се обединиха около три основни теми - видът на избирателната система, видът гласуване – машинно, електронно или както досега – с хартиена бюлетина, и осигуряването на равнопоставеност на всички участници в изборния процес.Движението изпрати  предложенията на експерта на „ДНЕС“ Пламен Даракчиев до Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения към НС и Временната комисия за изработване на проект за нов изборен кодекс към НС, в което настоя направените от Гражданско движение „ДНЕС” предложения да бъдат приети...Някои от тях са факт, други не...!


4025