Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ген. Мутафчийски: Пр...
Ген. Мутафчийски: Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого

Ген. Мутафчийски: Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никогоИма нова жертва и тя е в Благоевград. Общо загиналите от епидемията са 7. Има 25 нови случаи за последното денонощие. Общо регистрираните случаи у нас са 338. Това каза шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по бТВ. Ето какво още допълни той: 

Има нова жертва и тя е в Благоевград. Общо загиналите от епидемията са 7. Има 25 нови случаи за последното денонощие. Общо регистрираните случаи у нас са 338. Това каза шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по бТВ. Ето какво още допълни той:

16 човека от медицинския персонал са заболели. Вчера бяха 16. Засега няма хоспитализирани деца. Всички са на домашно лечение и в добро състояние. В болница са 122-ма до вчера. 59 са в София. От 8 интубирани, в момента вече са 7, единият почина. 

Едва ли мъжът от Банско не е с короновирус. Има всички белези с двустранна бронхопневмония. Има и съпътстващи заболявания. Има един положителен резултат. По-вероятно е да е загинал от инфекцията. Опитвам се да гледам по-обективно на нещата. 11 души са изписани от болницата. Те са били в средно тежко и тежко състояние. Болните вкъщи са в леко състояние. Много ми се ще да изпишем и първия интубиран. Смъртността е в тази група. Има един пациент, който е екстубиран.  

Бързият тест търси вируса, а не антителата. Все още този продукт не е на пазара. Създадена е организация за тестуване на 1000 души в болницата на МВР, за да може статистиците да направят изводи за рисковите групи. Шефът на МВР създава организация - това са полицаи на постовете, на КПП-та, на летищата. Предстои от понеделник това да стартира. Там се търси, ако някой го е изкарал това заболяване и не знае за това. 

В България има разписани правила за диагностицирани с минимални симптоми. Те остават под карантина минимум 28 дни. За да може да имаме сигурно изчистване на вируса. С тест трябва да се потвърди, че няма товар. Много бавно се изчиства вируса, за това е необходимо по-продължително лечение. 

Със сигурност ние сме в началото на заразяването. Идеята на ограничението е да има по-малко новозаразени. Нито една здравна система не може да понесе този удар. Лекарите са изправени пред въпроса на кого да помогнат и на кого да не помогнат. Върви са като по военно време-най-добро за тези, които имат шанс да преживеят. При върхови стойности няма да може и тук да окажем навременна помощ на всеки. Нека хората да се отнесат отговорно. 

Не сме изпитали дори и частица от това, което ни предстои. С огорчение гледам как се развива дебатът в обществото. Предстоят ни най-тежките времена. Журналистите можете да бъдете полезни като дадете репортажите от Италия и Испания. Дай боже мерките да имат успех. 

Апелирам да се фокусира вниманието на обществото към трудните времена, които ни предстоят. Не, ние не се разминаваме. Всеки прави жертви. Със сигурност едва ли разходката ще подобри тяхното самочувствие и статус. Задава се вълната на Ковид-19. Откъде хората се надяват, че ще излязат за Великден?! Откъде се надяват? Италия е в пика си от толкова време. В САЩ се обсъжда карантиниране на целите щати. Въпросът за Великден е неактуален в момента. 

Апелът ни е хората да проявят зрялост и да проявят своята вяра в Бог вкъщи. През 2000 година преживяхме най-черната си Коледа. Сега ни предстои най-тежкият Великден. Ситуацията в момента е много по-тежка. Ние наистина имаме невидим враг. Болестта няма да отложи своето развитие и разпространение за това, че е празник. 

Вчерашният ден беше показателен за разхлабване на дисциплината, която може да ни изиграе лоша шега. Ако е починала дъщерята на вчерашната болна, много лошо. Тя е млада жена. В медиите се разпространи, че това е болест само за възрастните. Няма такова нещо. Да, някои умират повече. Болестта може да засегне всички възрастови групи. 

Бебетата не са пощадени от различни увреждания. И при предшестващи заболявания и те могат да бъдат жертви на тази инфекция. Няма да има пощаден от тази болест. Не, не умират само възрастните. Най-младият пациент ни е 3-годишен. Повече от 85% са хора до 50-годишна възраст. Сега можем да им дадем всички грижи. Но при претоварена здравна система дали това може да стане? Младите хора боледуват с тежки бронхопневмонии и непредвидим ход на заболяването.

 

Източник: https://frognews.bg 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Генералът носи черно

Пета жертва на коронавируса у нас, почина мъж от Разлог

За две седмици само слепите и глухите не разбраха, че правителството е по-вредно от корона пандемия

Туриха под карантина член 1 на Конституцията, в който пише, че България е парламентарна република

264 са вече болните от COVID-19 у нас. Случаи в Хасково и Кърджали

 

 

 


123468