Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Генералният директор...
Генералният директор на СЗО: Най-лошото с COVID 19 тепърва предстои

Генералният директор на СЗО: Най-лошото с COVID 19 тепърва предстоиТежката реалност е, че това дори не е близо до свършване, обяви шефът на световната здравна организация

Шест месеца след избухването на новия коронавирус, пандемията все още не е приключила, заяви в понеделник Световната здравна организация, като предупреди, че "най-лошото тепърва предстои", съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Когато броя на смъртните случаи надмина 500 000, а броят на потвърдените инфекции надхвърли 10 милиона, СЗО заяви, че е моментът да се поднови в борбата за спасяване на живота.

"Преди шест месеца никой от нас не можеше да си представи как светът ни - и животът ни - ще бъдат хвърлени в смут от този нов вирус", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг. 

"Ние всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване. Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява. Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда", каза още той.

Тедрос обяви и, че пандемията е извела наяве най-доброто и най-лошото от човечество, цитирайки актове на доброта и солидарност, но също така и дезинформация и политизиране на вируса. "В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво "най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам", натърти той и добави: "С този вид среда и състояние се страхуваме от най-лошото."

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/


129242